Testimony

Jumala kertoi Neal Morselle, rock on pahasta. Jumala kertoi Neal Morselle, eroa Spock’s Beardista. Jumala kertoi Neal Morselle, ole rauhassa. Jumala kertoi Neal Morselle, laula Jumalasta.

On tämän levyn takana nyt sitten ihan mitä tai mikä vaan, huiman teoksen Neal Morse on säveltänyt, sovittanut, soittanut ja laulanut. Morse on soittanut levylle kaikki koskettimet, bassot ja osan kitaraa. Rumputuolilla on istunut Mike Portnoy, joka tunnetaan Dream Theaterista ja Morsen toisesta superkokoonpanosta Transatlanticista. Kitaristivieraana on Kerry Livgren, joka pitää tietää ja tuntea miehenä monien Kansas-hittien takaa.

Testimony ei ole mikään helppo pala kuunnella ja omaksua. Musiikkia on yksinkertaisesti aivan liikaa. Kaksi cd:tä ja yhteensä 123 minuuttia ja vielä 34 sekuntia päälle. Onneksi levy on jaettua viiteen osaa. Sitä en osaa sanoa miten tuo jako on tehty. Joka tapauksessa paussin voi pitää aina tietyn biisinipun kuunneltuaan.

Testimonyn musiikki on hyvin paljon samanlaista kuin Spock’s Beardin ja Transatlanticin. Nuo bändit taas lainaavat huimasti vanhalta Genesikseltä ja Yesiltä. Ja nuo lainasivat ties miltä, ainakin The Beatlesilta. Morse on kirjoittanut tälle levylle muutamia herkkiä ja rauhallisia akustisia kappaleita, jotka ovat selkeitä perinteisiä pop-biisejä tai lauluja. Noiden vastapainona levyllä on pitempiä ja sähköisempiä proge-järkäleitä. Osaa kappaleista on kasvatettu hienoilla jousijutuilla, osa on toteutettu pienesti pianolla ja laululla. Chris Carmichael on vastuussa noista jousisovituksista. Kantriviuluosuudet ovat varmasti tuulahduksia Kansasin suunnalta.

Varmasti nämä kaikki levylle laitetut jutut on jotenkin mietitty ja niiden olo levyllä on perusteltua, mutta joissain kohdin tuntuu, että olisi ollut hienoa jos biisit olisivat selkeämmin biisejä, eivät 70 minuutin pötköjä. Älyttömän hienoja kohtia Testimonylla on monia, mutta ei tältä ainakaan nyt ihan helposti jää mieleen mitään riffin pätkää tai niin hienoa kertosäettä, että sitä hyräilisi vielä kun stereot ovat jo kiinni. Muutamia todella hienoja lauluharmonioita Morse on tehnyt. Tosin niistä paistaa nuo Liverpoolin esikuvat vahvasti läpi.

Tero Honkasalo

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit