David Bowie
David Bowien ensimmäinen albumi ilmestyi saman päivänä kuin The Beatlesin Sgt Pepper. Bowien levy ei saanut osakseen juuri sen suurempaa huomiota kuin muutaman edellisen vuoden aikana julkaistut singletkään, eikä levy-yhtiö Decca innostunut jatkamaan sopimusta.

Kun Bowie lopulta tuli Ziggy Stardust -albuminsa ansiosta tunnetuksi, ei tätä ensimmäistä albumia julkaistu uudelleen Space Oddityn ja The Man Who Sold The Worldin tapaan. Debyyttialbumista tuli luuranko Bowien kaappiin, ja haastatteluissakin hän sanoi mieluiten unohtavansa koko levyn olemassaolon.

Vuonna 2009 albumi julkaistiin tyylikkäänä kahden cd:n painoksena. Ensimmäisellä levyllä on albumi sekä stereo- että monoversiona. Toiselle levylle on koottu Deccalle/Deramille tehdyt singlet sekä muuta albumin teon aikaan äänitettyä materiaalia. Vihkosessa kerrotaan kattavasti levyn kappaleista.

Vaikkei itse albumia olisikaan kuullut, ovat monet levyn kappaleista tuttuja lukuisilta Deccan julkaisemilta kokoelmalevyiltä. Musiikillisesti levyä ei oikein voi luonnehtia rocklevyksi, sillä välillä kuulostaa aivan siltä kuin Pelastusarmeijan soittokunta olisi kutsuttu mukaan kappaleille. Oikeastaan ainoa rock-kappale on Join The Gang, joka oikeastaan tuntuu lähinnä omituselta aivan toisenlaisten kappaleiden joukossa. Jälkikäteen ajateltuna taisi olla ihan hyvä juttu, ettei Bowien älppäri menestynyt. Sehän olisi todennäköisesti tarkoittanut sitä, että samankaltaisia levyjä olisi ilmestynyt lisää.

Tupla-cd-painoksella mielenkiintoisin materiaali löytyy kakkoslevyltä. Siellä on esimerkiksi kappaleita, joita Decca ei syystä tai toisesta suostunut julkaisemaan 1960-luvulla. Oma suosikkini on Let Me Sleep Beside You, jonka sanoitukset taisivat olla valitsijaraadin mielestä turhan ronskisti vihjailevat. Tuolla kappaleella tuottajana toimii useita myöhempiä klassikkoalbumeja tuottanut Tony Visconti.

Vaikka Bowien musiikillisesti mielenkiintoisin aika alkaakin vasta tämän levyn jälkeen, on mainitsemani tupla-cd tutustumisen arvoinen. Bowie muuntautui musiikillisesti lukemattomia kertoja, mutta tämä levy osoittaa miehen olleen maineensa veroinen kameleontti jo uransa alkumetreillä.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit