The Man Who Sold The World
The Man Who Sold The World on ensimmäinen Bowie-levy, jonka musiikki on täysipainoista rockia. Suurin syy muutokseen oli se, että levyllä soitti oikea yhtye. Erityisesti kitaristi Mick Ronsonin soitto tekee tästä levystä onnistuneen.

Bowien oman elämän suuret muutokset eivät kuulu levyllä sellaisina kuin voisi olettaa. Hän oli juuri mennyt naimisiin, ja tuottaja Tony Viscontin mukaan kuhertelu tuoreen vaimon kanssa tuntui kiinnostavan levyntekoa enemmän. Yhtye joutui (tai pääsi) tekemään kappaleiden sovitukset pitkälti ilman Bowie'a. Sanoituksetkin syntyivät nopeasti studiossa, mutta vuosien varrella siitä tuli Bowielle normaali toimintatapa.

Hyvän albumin kappaleista terävintä huippua edustavat pitkä avausraita Width Of A Circle, Bowien veljen mielenterveysongelmista aiheensa napannut All The Madmen sekä levyn nimikappale. Levyn tunnelma on kauttaaltaan synkkä, ja hieman lastenlaululta kuulostava After All voisi olla jonkin kauhuelokuvan musiikkia.

Myös The Man Who Sold The World on julkaistu useina versioina. Alkuperäisessä kannessa pitkätukkainen Bowie lepää divaanilla hameelta näyttävässä asussa. Amerikassa levy sai piirretyn kansikuvan. Ziggy Stardustin julkaisun jälkeen RCA hankki myös tämän albumin oikeudet ja julkaisi levyn tuoreemmalla, mustavalkoisella kansikuvalla varustettuna. RYKO:n ja EMI:n uusintapainoksissa on käytetty alkuperäistä kantta, ja 1989 painoksissa mukana on myös bonuskappaleita.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit