Hunky Dory
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 108. parhaaksi. Arvio pohjautuu Rolling Stone -lehden vuonna 2003 tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään

Petri Myllylä

 

Eräässä Bowien levytyksiä käsitelleessä artikkelissa väitettiin, että Hunky Dory on Let's Dancen ohella sellainen levy joka varmimmin löytyy satunnaisen fanin levyhyllystä. Väite ei ole perusteeton, sillä tämä levy on yksi helpoimmista Bowien uralla. Helppous ei kuitenkaan tarkoita sitä, että se olisi tehty varman päälle tai ilman kunnianhimoa. Levyllä hienot kappaleet ovat saaneet tyylikkäät sovitukset, jotka olivat Mick Ronsonin käsialaa.

Jälleen muutokset Bowien omassa elämässä heijastuivat musiikkiin. Aiemmat levyt Bowie oli säveltänyt lähinnä kitaran avulla, mutta nyt hän oli muuttanut Haddon Hall -nimiseen taloon, jossa oli tilaa pianolle. Kun levyllä pianoa soitti Bowien ohella sittemmin Yesiin liittynyt Rick Wakeman, ei kyseisen instrumentin merkitystä voi väheksyä. Erityisesti Life On Mars? kuulostaa Wakemanin käsittelyssä upealta. Levyltä löytyy myös Bowien vastasyntyneelle pojalle kirjoitettu kappale Kooks. Levyn nimi Hunky Dory tarkoittaa, että kaikki on hyvin. Tämä tunne välittyy levyltä.

Hunky Dory on ensimmäinen levy, jolla soittaa sittemmin Spiders-nimen saanut yhtye. Yhtyeen kiistattomista lahjoista kertoo se, että tulevien levyjen rockin lisäksi soitto sujui vaivatta myös tämän levyn pehmeämmällä materiaalilla.

Hunky Dory saattaa olla vinyylikeräilijän kannalta pieni painajainen, sillä eri painoksissa levyn nimi on kirjoitettu eri väreillä, eri koossa, ja joskus jopa jätetty pois. Tämän lisäksi kansikuvan musta reunuskaan ei mukaan päästessään ollut aina samanlainen. Pelkkään musiikkiin tyytyvä selviää onneksi helpommalla, sillä RYKO:n ja EMI:n vuoden 1990 cd-painokset ovat ainoat bonuksilla varustetut. Bonuksista merkittävin on albumilta pois jätetty Bombers.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit