Electric Warrior
Uskon olleni vain kuusi vuotias kun tutustuin purkka-poppiin sillä sellaisten bändien kuten Slade, Sweet ja T.Rex'in singlet soivat naapurin seitsemän vuotta vanhemman tytön huoneessa. Tuskin me naapurin pikkupojan kanssa siitä mitään ymmärsimme, mutta kun vuosia myöhemmin tutustuin genren bändeihin, tunsin kaikki heidän hitit.

Marc Bolan ja Micky Finn'in Tyrannosaurus Rex oli 70-luvun alussa melkoinen musiikkimaailman kummajainen, jonkinlainen jäänne folk- ja hippiajoilta. Saman vuoden syksyllä bändi lyhensi nimensä ja julkaisi Ride A White Swan -singlen ja bändin nimeä kantavan pitkäsoittolevyn T.Rex. Nämä nostivat bändin julkiseen tietoisuuteen pois musiikin marginaalista. Helmikuussa 1971 julkaistu Hot Love nousi listaykköseksi ja aloitti Englannissa lyhyen T.Rexmanian. Tässä vaiheessa oli myös selvä, että kiertueelle ei enää lähdettäisi kahden miehen voimin vaan kokonaisella bändillä. Jimi Hendrix'in innoitaman nimen Electric Warrior saanut levy äänitettiin USA:n kiertueen yhteydessä huhtikuussa 1971. Jälkiäänitykset ja albumin päätösraidan Rip Off äänitys hoidettiin tuottaja Tony Viscontin toimesta Lontoossa. Paikalla kävi esimerkiksi Yes-mies Rick Wakeman soittamassa pianon ennen levyä singlenä julkaistavalle Get It On'ille.

Ennakkoon julkaistut singlet antoivat ymmärtää bändin soundin olevan aiempaa röyhkeämpi mutta Electric Warriorin ihme selvisi vasta sen ilmestyttyä. Jo albumin kansi antaa lupauksen rockin tuhovoimasta. Albumi starttaa kuitenkin hiostavalla kitarasytkytyksellä, huolettomalla backbeat-kompilla ja kutsulla puuhastelemaan "alle Bebop-kuun". Erilaisuudessaan Mambo Sun on silti yksi albumin avainraitoja. Levy on varsin monipuolinen ja sen soisi kuuluvan kaikkien musafanien levyhyllyyn. Vaikka Marc Bolan tunnetaan popmaisista hiteistään, albumi on ehyt paketti, jonka yksitoista kappaletta muodostavat erilaisuudestaan huolimatta kiinnostavan taiteellisen kokonaisuuden. Tuolloin valinneesta tavasta poiketen sille laitettiin myös listaykköseksi kivunnut hitti Get It On. (Edellisen levyn Englannin/Euroopan painokselta jätettiin pois hitti Ride A White Swan). Levyltä löytyy yksi bändin tunnetuimmista kappaleista eli hieno Jeepster. Myös avausraita Mambo King ja Cosmic Dancer kuuluvat Marc Bolanin uran huippubiiseihin. Get It On b-puolelle laitetut There Was A Time ja varsinkin Raw Ram olisivat sopineet hyvin levyn soundimaailmaan

Ostin tämän albumin itselleni vasta vuonna 2001 kun Universal julkaisi siitä 30-v juhlapainoksen. (Pikkukuvassa sen takakansi). Remasteroidun levyn bonuksina oli kahdeksan albumiraidan "work in progress" -versiot. Pari vuotta myöhemmin albumi julkaistiin Rhinon toimesta. (Pikkukuvassa sen CD). Tällä kertaa bonukset keskittyivät lisäämään levyyn vuoden 1971 singlebiisejä. Mukaan laitettiin toki myös jotakin aiemmin julkaisematonta kuten Planet Queenin mielenkiintoinen akustinen versio. Samalla levystä julkaistiin tuottaja Tony Viscontin tekemä DVD-audio monikanavamiksaus.

Levyn 40-vuotisjulkaisu perustuu 2001 remasterointiin, mutta tällä kertaa sen bonukset ovat albumiraitojen erilaisia miksauksia tai niiden instrumentaaliversioita. Itse ostin sen vinyyliversion ja tykästyin 80 sekuntia julkaistua pidempään versioon Get It On'ista. Kun näistä eri julkaisuista kasaa yhdessä 20th Century Superstar -boxilta löytyvien kolmen vaihtoehtomiksauksen kanssa soittolistan, levyn fanilla on kuunneltavanaan lähes pari tuntia 1971 äänitettyä musaa.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit