The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 35. parhaaksi. Arvio pohjautuu Rolling Stone -lehden vuonna 2003 tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään

Petri Myllylä

 

Ziggy Stardust nousi Britannian albumilistalle sopivan julkisuuden ja musiikin ansiosta. Julkisuuden osuutta ei voi väheksyä - Bowie nimittäin onnistui hätkähdyttämään levyn julkaisun aikoihin brittejä ilmoittamalla olevansa biseksuaali.

Ziggy Stardustia väitetään usein teema-albumiksi. Ehkä ajatus kuvitteellisen rock-tähden noususta ja tuhosta voidaan liittää osaan levyn kappaleista - lähinnä levyn kakkospuolen kappaleisiin Lady Stardust, Hang On To Yourself, Star, Ziggy Stardust ja Rock'n'Roll Suicide - mutta muuten kyseessä on melko perinteinen rokkilevy. Musiikki itsessään ei siis ollut erityisesti aikaansa edellä. Muiden medioiden antama kuva Bowiesta piti huolta siitä, että häntä pidettiin aikaansa edellä olevana. Pelkällä tyhjällä hypetyksellä ei kuitenkaan olisi voitu luoda pitkää uraa. Ziggy Stardust on hyvä levy.

Levyä seuranneella kiertueella Bowie omaksui Ziggyn roolin siinä määrin, että miehellä itselläänkin oli vaikeuksia hahmottaa missä toinen loppui ja toinen alkoi. Seuraavalla albumillaan Bowie koetti luoda uuden hahmon Ziggyn tilalle. Yritys kuitenkin epäonnistui, kuten Bowie itse kommentoi vuosia myöhemmin. "Ziggy elää edelleen."

Ziggy Stardustin sessioissa äänitettiin runsaasti materiaalia, joka ei päässyt lopulliselle albumille. Näitä mielenkiintoisia kappaleita pääsee kuuntelemaan RYKO:n uusintapainokselta ja EMI:n tupla-cd-painokselta.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit