Aladdin Sane
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 274. parhaaksi. Arvio pohjautuu Rolling Stone -lehden vuonna 2003 tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään

Petri Myllylä

 

Ziggy Stardustin ilmestyttyä Bowie ja Spidersit lähtivät valloittamaan Amerikkaa. Bowie innostui uudesta mantereesta ja kirjoitti kiertueen aikana albumin verran uusia kappaleita. Lopputuloksena oli "Ziggy Amerikassa", kuten Bowie itse albumia kuvaili.

Albumin tärkein uusi elementti oli kiertueen aikana yhtyeeseen liittynyt pianisti Mike Garson. Garsonin soitossa oli mukana jazz- ja avantgarde-vaikutteita, jotka kuitenkin jotenkin sulautuivat Spidersin rockiin. Levyn ehkä omituisin kohta on Garsonin kaksiminuuttinen soolo levyn nimikappaleella. Siitä kuulemma kysellään edelleen haastatteluissa enemmän kuin mistään muusta Garsonin pitkään muusikkouraan liittyvästä asiasta.

Levy on kokonaisuutena onnistunut. Myös Mick Ronson saa runsaasti soolotilaa, ja Bowie nosti hänet levyn soittajatiedoissa lähes tasavertaiseen asemaan itsensä kanssa. Musiikki oli kuitenkin Bowien itsensä säveltämää.

Aladdin Sanesta on julkaistu vuonna 2003 myös kahden cd:n mittainen 30-vuotisjuhlapainos, jonka bonuslevyllä kuullaan mm. single-editointeja, liveversioita sekä Bowien oma versio hänen Mott The Hooplelle säveltämästään hittikappaleesta All The Young Dudes. Liveäänitysten taso vaihtelee hyvästä kehnoon, mutta muuten levy on jopa pienen etsimisen arvoinen. Muilla Aladdin Sanen cd-versioilla ei bonuskappaleita kuulla.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit