Station To Station
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 319. parhaaksi. Arvio pohjautuu Rolling Stone -lehden vuonna 2003 tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään

Petri Myllylä

 

Station To Station lienee kokaiinipölyisin albumi Bowien levytyshistoriassa. Bowie itse on kertonut, ettei muista levynteosta juuri mitään. Soittajat ovat kertoneet, että jokaisella oli äänitysten ajan jatkuvasti mukanaan pussillinen kokaa, jotta äänityksiin voisi ryhtyä pirteänä mihin aikaan vuorokautta hyvänsä, olivatpa sessiot jatkuneet sitten kuinka pitkään tahansa. Tästä huolimatta Station To Station on loistava levy.

Albumin kymmenminuuttinen nimikappale esittelee uuden hahmon, Thin White Duken. Bowien itsensä mukaan hahmo oli epämiellyttävä, tunteeton ja kylmä. Levyn muilla kappaleilla tunnelma ei milloinkaan nouse kovin positiiviseksi. Word On A Wingillä Bowie tuntuu kyselevän kaiken tarkoitusta Jumalalta. TVC-15:n sanoitusten aihe tuli Iggy Popilta, joka oli nähnyt unta kolmiulotteisesta televisiosta, joka nielaisi hänen tyttöystävänsä. Stay on tyylikäs funk, jolla kitaristi Earl Slick pääsee revittelemään. Albumin päättää hienosti toteutettu lainakappale Wild Is The Wind.

Levyn kansikuva on napattu fimistä The Man Who Fell To Earth (Muukalaisen kasvot), jossa Bowie näytteli samoihin aikoihin pääosaa. Alkuperäisen albumin mustavalkoinen kansikuva on mielestäni tyylikkäämpi kuin vuoden 1991 cd-painoksessa käytetty värikuva.

Station To Stationin cd-versioissa on (tietysti) eroja. Vuoden 1991 painokseen otettiin mukaan kaksi kappaletta Bowien Nassau Coliseumin keikasta vuodelta 1976. Fanien toiveet toteutettiin vihdoin vuonna 2010, kun Station To Stationin erikoispainokseen on lisätty koko keikka kahdella cd:llä. Ja jos raha ei ole onglema, niin albumista julkaistiin myös boksi, joka sisältää vinyyleinä albumin alkuperäisversion ja Nassaun keikan, sekä cd:llä vuoden 1985 cd-masteroinnin, remasteroinnin, kappaleiden single-editointeja sekä tietysti tuon Nassaun keikan.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit