Scary Monsters (And Super-Creeps)
Bowien ja levy-yhtiö RCA:n välit olivat viilenneet 1970-luvun lopussa. Erimielisyyttä oli tullut mm. siitä, lasketaanko livetupla Stage yhdeksi vai kahdeksi levyksi. Näistä ongelmista huolimatta Bowien viimeiseksi RCA-albumiksi jäänyt Scary Monsters ei kuulostanut miltään sopimuksentäyttölevyltä. Monien fanien mielestä se on Bowien viimeinen aito klassikkolevy.

Bowien bändinä toimi tutuksi tulleeseen tapaan Carlos Alomarin, George Murrayn ja Dennis Davisin muodostama kolmikko, jota levyllä tuli Bruce Springsteenin E-Street Bandista lainattu Roy Bittan. Kitarasoolot kävi purskauttamassa Robert Fripp, jonka persoonallinen tyyli tuntuu kaikesta outoudestaan huolimatta sopivan levylle täydellisesti. Sen sijaan kolmella edellisellä albumilla tärkeänä yhteistyökumppanina ollut Brian Eno ei ollut mukana enää tällä albumilla. Enon opit kuuluvat silti musiikissa.

Levyn isoin hitti ja luultavasti edelleen tunnetuin kappale on Ashes To Ashes, jonka sanoituksissa Bowie palaa Space Oddityn sankarin Major Tomin pariin. Levyltä julkaistiin kolme muutakin singleä: Fashion, Scary Monsters ja Up The Hill Backwards, jotka eivät kuitenkaan menestyneet listoilla yhtä hyvin.

Vaikka Scary Monsters onkin ajanmukainen vuoden 1980 levy, oli osa kappaleista huomattavasti aikaisemmin sävellettyjä. Levyn aloittava ja lopettava It's No Game on peräisin 1960-luvulta, ja joku kappaleista löytyi 1970-luvun alussa julkaisematta jääneeltä Bowien ideoimalta Astronettes-yhtyeen levyltä.

Albumin ainoa bonuskappaleilla varustettu cd-versio on vuodelta 1991. Bonuksina kuullaan lähinnä singleillä julkaistuja harvinaisuuksia.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit