Ziggy Stardust - The Motion Picture
Ziggy Stardust imi Bowien mukaansa kahdeksi vuodeksi. Lopulta Bowien piti "tappaa" Ziggy, ja sen hän teki kiertueen viimeisellä keikalla 3.7.1973. Bowie ei kertonut yhtyeelleen asiasta etukäteen, joten keikan lopussa kuultava jäähyväispuhe järkytti niin lavalla kuin katsomossakin.

P. A. Pennebaker oli saanut luvan kuvata Bowien keikan. Käsivarakameralla kuvattu keikka näyttää dokumentaariselta, mutta pidemmän päälle katsottuna melko pimeällä lavalla esiintyvää yhtyettä on rasittavaa katsella. Myöskään ääniraita ei ole huippuluokkaa. Alkuperäisellä älppärillä keikkaa oli lisäksi lyhennetty, eikä vuoden laajennettu 2003 painoskaan ihan täyspitkä ole. Jo ennen tupla-cd:ksi laajennettua painosta bootlegeilta oli mahdollista kuulla Bowien jäähyväispuhe kokonaisuudessaan, sekä sitä edeltänyt The Jean Genie, jonka aikana lavalla oli kitaristivieraana Jeff Beck. Beckin ja Mick Ronsonin soittoa tuolla kappaleella oli ilo kuunnella, mutta ilmeisesti sopimusteknisistä syistä sitä ei ole julkaistu virallisesti.

Keikan historiallista arvoa ei voi kiistää, mutta mielestäni vuonna 1972 Santa Monicassa äänitetty keikka on musiikillisesti jännittävämpi.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit