Live In Japan 1966 (DVD & CD)
Tämän keikan ääniraita oli minulle hyvin tuttu kuultuani sen ensimmäisen kerran joskus 90-luvun lopulla. Vaikka bändi on julkaissut keikan virallisesti Japanissa, Euroopassa siitä on myynnissä vain piraatteja. Itse katsoin sen ensimmäisen kerran vasta syksyllä 2011 vain viikkoja ensimmäistä Beatles-jäsenen keikkaa joulukuussa 2011 (Paul McCartney).

Tämän keikan perusteella The Beatles kuulostaa todella kesyltä livebändiltä, mutta vielä kesymmältä se näyttää. Esimerkiksi George Harrison keskittyy hiuskuontalonsa esittelyyn ja nykynäkemyksen mukaan yleisönsä aliarvostamiseen ja/tai nuoleskeluun. Yhä esiintymisasuihin luottava bändi näyttää kuin ruotsinlaivan puolalaisorkesteri. The Beatles oli monella saralla musiikkibisneksen uranuurtaja, mutta sen live-esiintyminen ei kuulu tähän joukkoon. Onneksi tällä keikalla John Lennon ei sentään syyllisty myötähäpeää tuottavaan vammaisimitaatioon (joka voi olla hyvä sisäpiirin vitsi tylsinä hotellipäivinä, mutta ei 55.000 ihmisen edessä kuten hän Shea Stadiumilla teki).

Tämän keikan nähtyäni ymmärsin paremmin miksi kesäkiertue 1966 jäi The Beatlesin viimeiseki. Tämän kiertueen jälkeen bändi suuntasi tarmonsa studiotyöskentelyyn koska ei yksinkertaisesti osannut, osaksi toki teknologian puutteiden johdosta, siirtää musiikillista suuruuttaan esiintymislavoille. Bändin puolustukseksi täytyy toki sanoa, että vaikka tämän keikan toteutus on huippulaatua, bändi sattui juuri tällä kertaa olemaan poikkeuksellisen heikko lavalla.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit