Smiler
En ole ollut koskaan intomielinen Stewart-fani, mutta kuunneltuani vuonna 2011 hänen ensimmäiset neljä soololevyä päätin arvostella niiden lisäksi ainakin vielä tämän hänen viimeisen Faces-bändin aikana äänittämän soololevyn. Vuosi myöhemmin sain vihdoin pysäytettyä itseni levyn kohdalle.

Smiler toistaa Stewartin aiempien soololevyjen kaavaa. Sillä olevat biisit ovat enimmäkseen hyvin valittuja covereita, tai hänelle tilaustyönä tehtyjä. Covereista Chuck Berryn Sweet Little Rock 'n' Roller aloittaa albumin räväkästi, ja yllättävästi. Ilman lupaa ja pyytämättä biisillä soittaneen rumpalin Mick Waller (Jeff Beck Group) Zak-buldoggi aloittaa haukkumisen samalla kun biisi starttaa. Hieno ja aito efekti! Covereiden joukosta löytyy myös tuoretta tavaraa kuten AC/DC taustavoimien Harry Vandan ja George Youngin edellisenä vuonna John Milesille kirjoittama Hard Road. Myös Vandan ja Youngin entinen bändikaveri Stevie Wright teki siitä 1974 (Vandan ja Youngin tuottaman) oman version. Dylanin 1963 läpimurtolevyltä Freewheelin' löytyvä Girl From The North Country'stä oli versioita jo toistakymmentä, mutta Rod hoitaa biisin hienosti ja se sopii kivasti monia eri suuntia hakevalle levylle. (Dylan teki biisin 1969 uusiksi Johnny Cashin kanssa).

Levyn uusista raidoista Elton Johnin Let Me Be Your Car julkaistiin Ranskassa jopa singlenä ja Paul McCartneyn Mine For Me päätyi Jenkeissä Farewell-singlen kääntöpuolella. Kumpikaan biiseistä ei kuulu tekijöidensä parhaimmistoon. Macca taitaa olla mukana taustaköörissä vaikka häntä ei ole sille greditoitu, mutta Eltonin pianon soitto ja duetointi mainitaan levyn sisäpussissa. Aretha Franklinin 1967 hittisingle You Make Me Feel Like A Natural Woman kääntyy tietenkin Rodin laulaessa muotoon You Make Me Feel Like A Natural Man. Gerry Goffinin ja Carole Kingin mestariteos on niin leimallisesti naisen laulamaksi tehty biisi että en ole koskaan oikein sietänyt Rodin versiota siitä.

Olen kuunnellut Rodin musaa vuodesta 1975 lähtien ja vaikka Smiler ei ihan edeltäjiensä tasolle nouse, levy on silti ansainnut paikkansa hyllyssäni. Kolmesta levyn Stewartin biisistä yhdessä Martin Quittentonin kanssa tehty Farewell on mielestäni niistä onnistunein. Lisäksi levyltä löytyy kaksi Stewartin ja Ronnie Woodin yhdessä tekemä biisi. Ehkä tulevan Rollari-kitaristi oli käyttänyt omat biisinsä kuukautta ennen Smileria ilmestyneelle omalle ensimmäiselle soololevylleen.

Sessioista jäi yli ainakin biisit You Put Something Better Inside Me ja Crying Laughing Loving Laying. Ensimainittu liitettiin 1999 kokoelmalle ja jälkimmäinen pääsi mukaan 2000-luvulla (useampaan kertaan).

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit