Jeff Wayne's Musical Version of The War Of The Worlds
Puolitoistatuntinen teemalevy H. G. Wellsin Maailmojen sodasta on mielenkiintoinen kokonaisuus. Wayne suunnitteli levyä vuosien ajan, ja äänityksetkin kestivät yli vuoden. Musiikillisesti se on kunnianhimoinen, mutta levyn onnistuminen on silti suurimmaksi osaksi kiinni levyllä vierailevien laulajien ja ennen kaikkea kertojana toimineen Richard Burtonin ansiota. Levy oli aikoinaan melkoinen kaupallinen menestys, joka pysytteli Britannian albumilistalla peräti 290 viikkoa! Se on melkoinen saavutus albumilta, jota itse pidän turhan pitkänä ja samoja teemoja toistavana.

Yksi levyn vierailijoista on tuolloin suosionsa huipulla olleen Thin Lizzyn basisti-laulaja Phil Lynott, joka esittää pastori Nathanielin roolin. Musiikkinsa puolesta kohtaus ei ole levyn parhaimpia, mutta Lynottin kiihkeä suoritus tekee siitä mieleenjäävän. Lynottin osuus kestää levyllä noin vartin, ja päättyy siihen kun marsilaiset nappaavat hänet mukaansa.

The War Of The Worlds on yksi niistä albumeista, jotka kannattaa saada käsiinsä nimenomaan vinyylimuodossa. Aukeavien kansien sisältä nimittäin löytyy vihko täynnä maalattua kuvitusta tarinaan. Maalaukset ovat huomattavasti vaikuttavampia 60 cm x 30 cm koossa kuin cd:n vihkon 24 cm x 12 cm mahdollistaa.

Suuren menestyksensä ansiosta albumi ja sen musiikki ovat alkaneet elää omaa elämäänsä. Osoituksena ovat esim. lavaversio (joka avaruusaluksineen ja hologrammeineen todennäköisesti saisi Pink Floydinkin kateelliseksi) sekä seitsemän levyä käsittävä boksi. "Tavallistakin" cd:tä on saatavana ainakin kolmena erilaisena versiona painoksesta riippuen.

Jos musiikilla höystetty englanninkielinen kuunnelma kiinnostaa, niin War Of The Worlds on ihan hyvä valinta. Vaikka kokonaisuus ehkä olisikin hyötynyt editoimisesta, niin silti tämän hassuilla syntetisaattoreilla maustetun rockmusikaalin jaksaa kuunnella melko hyvin läpi. Ainakin yhden kerran.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit