Coda
Jimmy Page kasasi Led Zeppelin hajoamisensa jälkeen nauha-arkistoihin jäänneistä biiseistä Coda-levy. Myöhemmin arkistoista löytyi vielä pari julkaisematonta studiobiisiä, ja ne julkaistiin 1990 neljän levyn boxilla.

Kaksi Codan kahdeksasta biisistä tulee BBC:n kuvaamalta 9.1.1970 Albert Royal Hallin keikalta. Tosin alkuperäinen levypussi väitti Jimmy Pagen uudella kitararaidalla ryyditetyn We're Gonna Grooven tulevan 1969 studiosessioista. I Can't Quit You Baby tulee sekin Lontoosn keikalta, tosin kukaan ei ole varma onko versio äänitetty päivän harjoitukissa kuten levyteksteissä väitetään vai illan keikalta. Molemmat biisit ovat mukana DVD:llä nimisellä "DVD".

Kuudesta studiobiisistä kolme tulee yhtyeen viimeiseksi jääneen In Through The Out Doorin Tukholman äänityksistä, Poor Tom on III sessioista ja Walter's Walk on Houses Of The Holyn sessioista. Levyn kiinnostavin biisi on vuonna 1976 Jimmy Pagen ja John "Bonzo" Bonhamin yhteistyönä äänittämä Bonzo's Montreux.

Led Zeppelin julkaisi 1990-luvun alussa koko tuotantonsa remasteroituna kahdella komealla boxilla. Näihin laatikoihin oli löydetty täkyksi vielä joitakin aiemmin kuulemattomia biisejä. Ensimmäisellä boxilla, nimeltään Boxed Set, oli aiemmin julkaisemattomista biiseistä mukana BBC:n kesäkuussa 1969 äänittämät Travelling Riverside Blues ja White Summer/Black Mountain Side. Niistä ensimmäinen liitettiin 1997 julkaistulle 2CD BBC Sessions, mutta jälkimmäinen löytyy vain joko kyseiseltä boxilta tai Codan erikoisversiolta. Puoli vuotta myöhemmin Royal Albert Hallissa kuvattu versio löytyy luonnollisesti bändin hienolta DVD:ltä.

Vuonna 1993 julkaistiin toinen boxi nimeltä Boxed Set, vol 2. Sille oli yllättäen löydetty esikoislevyn sessioissa äänitetty Baby Come On Home. Boxille laitettiin harvinainen sinkku b-puoli Hey Hey What Can I Do. 

Jimmy Page remasteroi vuosina 2013-15 kaikki Zeppelin-levyt. Olisin toivonut että Coda olisi jätetty pois tästä kampanjasta ja että sen biisit olisivat vihdoinkin päätynyt osaksi niitä levyjä, joiden sessioissa ne on alkujaan äänitetty. Vuonna 2015 julkaistu kolmepaneelinen 3LP Coda on kuitenkin äärettömän kiinnostava koska sen Companion Disc on tupla ja sisältää esimerkiksi aiemmin julkaisemattoman ykköslevyn sessioissa lokakuussa 1968 äänitetyn biisin Sugar Mama. 

Petri Myllylä

 

Coda on sympaattinen kokoelma. Bonzo Bonhamin kuoleman jälkeen Jimmy Page oli kaivellut nauha-arkistoja ja löysi tukun ennenjulkaisemattomia biisejä. Ruumiinryöstöä? Tuskinpa sentään. Codaa ei missään vaiheessa väitettykään muuksi kuin nipuksi albumeilta karsittuja kappaleita. Sellaisena se antaa mielenkiintoisen kuvan Zeppelinistä.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit