Bowie At The Beeb
Suuri osa merkittävistä (ja myös vähemmän merkittävistä) brittiartisteista kävi 1970-luvulla BBC:n studioilla tekemässä äänityksiä BBC:n radio-ohjelmia varten. Osa äänityksistä tehtiin keikkatilanteessa, osa studion suojissa. Joka tapauksessa näin tallentui hyvätasoisena suuri määrä brittirockin historiaa. Ja vaikka melkoinen osa nauhoituksista tuhoutuikin kun nauhoille äänitettiin jotain tärkeämpää, on meidän päiviimmekin asti säilynyt melkoisesti kiinnostavaa arkistomateriaalia.

Bowie oli tietysti yksi äänitetyistä artisteista. Hämmästyttävästi BBC:n vanhimmat äänitykset on tehty jo ennen kuin Bowie tuli kuuluisaksi Space Oddity -singlellään. Tämän Bowie At The Beeb -kokoelman äänitykset ovat vuosilta 1968-72, eli mukana on myös Ziggy-ajan äänityksiä. ietysti suuri osa äänityksistä oli faneille tuttuja bootlegeilta, mutta virallinen julkaisu on tietysti aina paikallaan, etenkin kun äänityksistä kerrotaan ilahduttavan perusteellisesti.

Albumista oli myynnissä myös spesiaalipainos, jolla oli mukana Bowien tuore, 27.6.2000 äänitetty uusi BBC-keikka. En ole oikein selvillä tuon spesiaalipainoksen harvinaisuudesta, sillä en levyn julkaisun aikoihin nähnytkään muita kuin noita erikoisversioita.

Bowie At The Beeb -kokoelmaa voi epäröimättä suositella kaikille niille, jotka haluavat perehtyä Bowien musiikkiin perusteellisemmin kuin vain niiden perusalbumien muodossa. BBC-versiot ovat aina hieman siloiteltuja albumiversioita karumpia, mutta samalla kiehtovia kertomuksia artistin kykyjen todellisesta laadusta. Ja mukana on myös yllättäviä lainabiisivalintoja, joita ei muualta löydy.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit