The Song Remains The Same
Led Zeppelin julkaisi toimintansa aikana vain yhden livelevyn. Sekin on tavallaan soundtrack heidän samannimiselle kokoillan elokuvalle. New Yorkin Madison Square Gardenissa heinäkuussa 1973 kolmena perättäisenä iltana äänitetty levy oli itselleni suuri pettymys kun tutustuin siihen joskus vuonna 1982. Bändin lava-aktia ylistävät lehtijutut ja artikkelit antoivat odottaa parempaa levyä. Palasin levyn pariin otteeseen seuraavan neljännesvuosisadan aikana. Tummasävyinen tupla sisälsi yhdeksän biisiä ja leffan nähtyäni ymmärsin että LP:llä on vain osa setistä sillä leffassa on kolme ei-levylle päätynyttä biisiä.

Odotuksiini vastattiin vuonna 2007 kun levystä tuli vihdoin markkinoille laajennettu painos. Nyt mukana on kaikki bändin New Yorkissa 1973 soittamat biisit ja ymmärtääkseni audio-julkaisuiden biisit ovat myös identtisiä settilistan kanssa. Uudellen miksattu levy kuulostaa minusta selvästi alkuperäistä paremmalta, mutta sekään ei muuta sitä tosiasiaa että bändi ei ollut näillä keikoilla parhaimmillaan. Valitettavasti joissakin asioissa on otettu askelia taaksepäin. Esimerkiksi No Quarter on lyhyempi kuin alkuperäinen sillä osa rumpusoolosta ja osa John Paul Jonesin kosketinosuudesta on heitetty roskiin Lisäksi 2003 DVD-kokoelmalla on 3 minuuttia pidempi versio Black Dogista.

Led Zeppelinin perustamisesta tuli 2018 kuluneeksi 50 vuotta. Ymmärrän että jotakin uutta piti saada markkinoille mutta miksi Jimmy Page halusi julkaista uudelleen jotakin 11 vuotta sitten julkaistua. Ainoa ymmärrettävä ja ihan oikeasti uusi julkaisu on BD-levy, jolla on sekä HD-stereo- että 5.1 monikanavamiksaus.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit