In The Court Of The Crimson King
Tammikuussa 1969 toimintansa aloittaneen King Crimsonin nousu suuren yleisön tietoisuuteen tapahtui poikkeuksellisen nopeasti. Samana vuonna ilmestynyt debyyttikiekko In The Court Of The Crimson King on hämmästyttävän kypsä kokonaisuus, jonka kaltaista kokonaisuutta ei aiemmin ollut kuultu.

Alkuperäisen King Crimsonin muodostivat multi-instrumentalisti Ian McDonald, kitaristi Robert Fripp, basisti-laulaja Greg Lake, rumpali Michael Giles sekä sanoituksista vastannut Peter Sinfield. Vielä ensilevyn aikaan tärkeimpänä säveltäjänä toimi Ian McDonald, jonka monipuolinen soitinvalikoima teki yhdessä Mellotronin ja Frippin kitaran kanssa levyn musiikista häkellyttävän kuuloista.

Levyn avausraita 21st Century Schizoid Man on nimensä mukainen hurjimus. Jatkossa kappaleet ovat rauhallisempia, ja päätöskappale The Court Of The Crimson King on kaikin puoli upeaa kuultavaa. Levyn kannessa ei tarkoituksella ole yhtyeen nimeä. Arveltiin, että levykaupassa kansi saa enemmän huomiota, jos sen joutuu ottamaan käteensä ja avaamaan salaperäisen tekijän selvittääkseen. Kieltämättä tuo voimakkailla väreillä toteutettu naama herättää huomion - etenkin lp-koossa.

Mikäli et ole kuullut tätä albumia, niin korjaapa puute pikapuoliin. Tämä levy nimittäin on yksi rockin todellisista klassikoista. Eri versioista riittää valinnanvaraa, ja yleisesti ottaen Robert Frippin valvonnassa tehdyt remasteroidut versiot ovat parhaimpia valintoja.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit