The Yardbirds: Roger The Engineer
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 345. parhaaksi. Arvio pohjautuu vuonna 2003 Rolling Stone -lehden tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia juuri harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

The Yardbirds ei ehkä onnistunut kertaakaan julkaisemaan sellaista albumia, jota voisimme nyt kutsua klassikoksi. Englannissa pelkällä The Yardbirds nimellä julkaistun levyn kannessa luki teksti Roger The Engineer (sessioiden äänittäjän mukaan) ja sillä nimellä albumi yleisesti tunnetaan. Yllättävää kyllä se oli bändin ensimmäinen kotimaassa Englannissa julkaistu studioalbumi. Amerikkalaiset olivat julkaisseet LP:t For Your Love ja Having A Rave Up ja myös mannereuroopassa oli julkaistu pitkäsoittoja. Vaikka Roger The Engineer ei ehkä ole ilmestymisvuotensa 1966 merkittävimpiä rock-julkaisuja, on se erityisesti kitaristi Jeff Beckin taidonnäyte. Albumilla on kuultavissa sellaisia raskasta bluesia ennustavia biisejä kuin Rack My Mind, Lost Woman ja The Nazz Are Blue. Beck tuli itse lähivuosina yhdessä tulevan Yardbirds-kitaristin Jimmy Pagen ja entisen Yardbirds-kitaristin Eric Claptonin kanssa viemään uutta raskaampaa ja äänekkäämpää kitarasoudia eteenpäin luoden näin musiikkilajin, jota yleisesti kutsutaan heavy rockiksi.

Alkuperäisen UK-albumin 12 biisin perään on 80-luvulta lähtien lisätty kolme kuukautta levyn jälkeen ilmestynyt single Happening Ten Years Time Ago / Psycho Daisies, jolla on mukana bändiin kesällä 1966 liittynyt Jimmy Page. Oma kopioni on vuodelta 2011 ja se on yksi harvoja omistamiani mono-levyjä.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit