Rainbow Bridge (DVD & LP)
Jimi Hendrixin manageri Michael Jeffery oli mukana tuottamassa Rainbow Bridge -dokumenttielokuvaa spirituaalisesta heräämisestä. Todennäköisesti pelkästään kaupallisista syistä Jefferey puhui Hendrix'in mukaan leffaan ja siksi siinä on mukana pätkiä Jimin ilmaiskonsertista Hawaijin Maui-saarelta 30.5.1970. Itse leffa on täyttä sontaa, mutta huonotasoisesta äänityksestä huolimatta Jimin esiintymiset kiinnostavat taatusti kitaristin faneja.

Rainbow Bridge on järjestyksessä toinen Hendrix'in kuoleman jälkeinen julkaisu ja viimeinen kiistattoman hyvä sellainen. Olen tutustunut levyyn vastasin jälkeen kun kaikki sen biisit on uudelleenjulkaistu sitä paremmissa julkaisuissa. Siksi oma suhteeni levyyn on etäinen, ja samalla myös viileä. Todennäköisesti 70-luvun alussa Jimin fanit ovat olleet kuitenkin siihen tyytyväisiä. Vaikka se on keikka- ja dokumenttielokuvan soundtrack, se ei ole livelevy, sillä Hear My Train A Comin' on sen ainoa livepala. Positiivista julkisuutta saaneen albumin kaikki kahdeksan raitaa on sittemmin uudelleenjulkaistu eri CD-levyillä. Levyn jälkeen julkaistussa elokuvassa kuullaan paljon sellaista musiikkia, joka julkaistiin audiomuodossa kuitenkin vasta vuosia leffan jälkeen. Esimerkiksi Bolero julkaistiin vuoden 2010 West Coast Seattle Boy -boxilla!

Aiemmin vuonna 1971 julkaistu The Cry of Love sekä tämän levyn biisit Dolly Dagger, Earth Blues, Full Of Mirrors ja Hey Baby (New Rising Sun) julkaistiin Jimin perikunnan toimesta vuonna 1997 First Rays Of The New Rising Sun -levyllä. Rainbow Bridgen lopuista biiseistä Pali Gap ja Look Over Yonder julkaistiin First Rays Of The New Rising Sun kanssa lähes samaan aikaan julkaistulla South Saturn Delta -levyllä, johon laitettiin enimmäkseen aiemmin julkaistuja kappaleita, joita Jimi ei suunnitellut keskenjäänneelle levylleen. Myös studioversio Star Spangled Bannerista ja Rainbow Bridgen ainoa liveraita, toukokuussa 1970 äänitetty Hear My Train A Comin' on julkaistu 2000-luvulla.

Sony julkaisi Rainbow Bridgen ensimmäisen kerran (virallisesti) CD-muodossa vasta syksyllä 2014.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit