South Saturn Delta
Jimi Hendrix'in kuoltua syksyllä 1970 häneltä jäi viimeistelemättä julkaisua odottanut tuplalevy. Sille suunniteltujen biisien lisäksi kitaristilta jäi paljon keskeneräisiä kappaleita. Hendrix'in manageri Michael Jefferey piti huolen että nämä ääninauhat käytiin huolellisesti läpi. Ensimmäiset kitaristin kuoleman jälkeen julkaistut albumit olivatkin kaikin puolin laatujulkaisuja, mutta kolmannesta lähtien niiden taso lähti hyvälaatuisen materiaalin huvetessa laskuun. 

Hendrix'in perhe sai vasta 1995 oikeudet hänen musiikkiin. Pari vuotta myöhemmin alkoi tapahtua. First Ray of The New Rising Sun -levy pyrkii olemaan se suunnitteilla ollut tupla, jota Jimi oli rakentelemassa ennen kuolemaansa. South Saturn Delta ilmestyi pari kuulautta myöhemmin ja se keskittyy biiseihin, jotka olisivat todennäköisesti jääneet julkaisematta vaikka Jimi olisi elänyt esimerkiksi puoli vuotta pidempään ja saanut valmiiksi työn alla olleen viidennen albuminsa. Deltan viidestätoista biisistä kuusi julkaistiin alkujaan 70- ja 80-luvuilla ja loput olivat joko aiemmin julkaistujen biisien vaihtoehtoäänityksiä tai ihan "uusia" Hendrix-biisejä.

South Saturn Deltan musiikillinen linja on paikoin hakusassa eikä sen kuuntelu ole yhtä vaivatonta kuin pari kuukautta aiemmin ilmestyneen First Ray of The New Rising Sunin. Vaikka hyllystäni löytyy alkuperäinen 1997 US-vinyyli, kuuntelen mieluiten kronologiseen järjestykseen kasaamaani "Sessions" soittolistaa, jolla on reilu sata enimmäkseen virallisesti julkaistua studiobiisiä. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit