Brothers in Arms
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin itselleni hiukan yllätyksenä vasta maailman 348. parhaaksi. Arvio pohjautuu vuonna 2003 Rolling Stone -lehden tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia juuri harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

CD-aikakauden superbändiksi noussut Dire Straits onnistui tällä levyllä miellyttämään kansan syviä rivejä ja se nousi esimerkiksi Amerikan listaykköseksi. Levyn viileän viettelevä, paikoin jopa kaihoisa sävel upposi ilmestyessään kuulijoihin kuin kuuma veitsi voihin. Avausraita, kuukautta ennen levyä hankkimani sinkku So Far Away, ja varsinkin sen b-puoli Walk Of Life kuuluvat omiin suosikkeihini. Useiden hitaiden raitojen joukosta Why Worry on säilynyt neljännesvuosisadan ajan Dire-suosikkieni joukossa. Levyn suurin hitti oli kuitenkin Money For Nothing, jonka uudenaikaisella tekniikalla tehty animaatiovideo vei biisin vikkelästi Music Televisionin tehosoittoon, vaikka sen tekstissä kanavaa nälvittiinkin. 

Levystä julkaistiin vuonna 2000 monikanavainen SACD, sekä viisi vuotta myöhemmin ymmärtääkseni samaan miksaukseen perustuva CD/DVD dualdisc-levy. Kestoltaan 55 minuuttisen CD:n musiikki mahdutettiin vinyylille niin että neljästä biisistä editoitiin LP:lle lyhyet versiot. Alkuperäinen LP ei siis ole kovinkaan atraktiivinen hankinta. Varsinkin hyllyssäni oleva englantilainen painos on säälittävä. Se on prässätty todella ohuelle vinyylille ja pakattu paperinohueen koteloon. LP olisi pitänyt ehdottomasti julkaista tuplana, mutta sen aika koitti vasta 2013 kun kaikki bändin levyt paketoitiin vinyyliboxiin. Valitettavasti arvokkaassa laatikossa ei ole bonuslevyä, jolle olisi laitettu harvinaiset singlejulkaisut ym. 

Petri Myllylä

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit