How The West Was Won
Four symbols, tai unname fourth album tai IV, kuten useimmat kutsuvat neljättä albumia, nosti Led Zeppelinin vuonna 1971 maailman ykkösbändiksi ohi Rolling Stonesin. Bändi myi levyjen lisäksi USA:n kiertueillaan täyteen kymmeniä ulkoilma-areenoita. Tämä live on kasattu kahdelta kesäkuussa 1972 äänitetystä Californian keikasta.

Kolmen CD:n paketti ei ole mikään helppo pala nieltäväksi, ei edes bändin musiikkia pitkään kuunnelleelle fanille. Hektisessä maailmassa kun saa raivattua itselleen kovin harvoin tilaisuuden kuunnella tämä reilun kahden ja puolen tunnin mittainen §levy kokonaisuudessaan läpi. Olen onnistunut siinä joitakin kertoja. Jokaisesta kerrasta on tullut ähky. Ehkä Jimmy Page ymmärsi tämän jättäessään levyltä pois biisit Communication Breakdown, Thank You ja harvinaisen Louie Louien.

Led Zeppelin oli näiden keikkojen aikoihin jo aloittanut seuraavan studiolevyn äänityksen. Nykyään bändit esittävät vain harvoin julkaisematonta, uutta materiaalia keikoillaan. Toisin oli asiat 1970-luvulla sillä Over The Hills And Far Away, The Crunge ja The Ocean ovat setissä 9 kuukautta ennen niiden ilmestymistä.

Bändi julkaisi vuonna 1976 kolme vuotta aiemmalta kiertueeltaan livelevyn The Song Remains The Same. Vaikka sen uusi, vuonna 2007 remasteroitu versio onkin alkuperäistä järkevämpi hankinta, pidän edellisen kesän keikkaa parempana ostoksena bändiin tutustuvalle fanille.

Led Zeppelinin perustamisesta tuli kuluneeksi 50 vuotta vuonna 2018. Kauppoihin piti tietenkin saada jotakin uutta myytävää. En kyllä ymmärtänyt miksi valinta osui kahteen jo kuntoon laitettuun livelevyyn. Varsinkin kun How The West Was Won lyheni Hello Mary Lou'n verran (todennäköisesti tekijänoikeus syiden takia). Samassa yhteydessä alkujaan kahden DVD:n monikanavamiksaus julkaistiin yhdellä Blu-ray -levynä. Kuuntelin sen tänään ensimmäisen kerran, kuten myös ensimäisen kerran koko keikan yhdellä istumalla. En ole kovinkaan paljon kuunnellut monikanavaisia live-audio-levyjä, mutta toki esim. Led Zeppelin 5.1 on tuttu jo 2003 julkaistulta "DVD:ltä". Joillakin biiseillä monikanavamiksaus on lähes huomaamaton, kun taas esimerkiksi Dazed And Confused hyödyntää täydellä mitalla formaatin mahdollisuudet.

Petri Myllylä /3.11.2019

 

Kuinka Länsi valloitettiin? Ainakin Led Zeppelinin tapauksessa kovalla keikkailulla. Vuonna 1972, jolloin tämän levyn keikat äänitettiin, Länsi oli jo valloitettu. Yhtye on kuitenkin huomattavasti paremmassa iskussa kuin vuotta myöhemmin äänitetyllä The Song Remains The Samella.

Oikeastaan ainoa asia josta voi valittaa on How The West Was Wonin lavasoundi. Soitto kuulostaa hyvältä, mutta mielestäni 1970-luvulta peräisin olevien äänitysten ei pitäisi kuulostaa tällaisilta. Luultavasti Zeppelinin uudet, parikymppiset fanit arvostavat Jimmy Pagen tuottaman paketin soundeja minua enemmän.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit