The Song Remains The Same (video)
Led Zeppelin kuvautti kesällä 1973 kolme New Yorkin Madisson Square Gardenilla soitettua keikkaansa. Keikoilla mukana ollut kuvausryhmä ei oikein hallinnut hommaansa. Usean illan kuvauksista huolimatta kaikkea esitettyä materiaalia ei kuvattu. Joinakin hetkinä koko kuvausporukka taisi pitää tupakkitaukoa. Suunnitteilla ollutta elokuvaa varten bändin tarkoituksena oli antaa keikasta sellainen kuva kuin se olisi kuvattu yhdellä keikalla. Basisti John Paul Jones tosin on nähtävissä pukeutuneena keikan aikana peräti kolmeen eri paitaan. Ainakin jonkin sortin communication breakdown taisi bändiä vaivata jo tuolloin.

Huonosti alkanut leffaprojektiin vaihdettiin pian ohjaaja ja uusi ohjaaja päätti uudelleenkuvata keikan seuraavana kesänä Lontoon Twickenhamin elokuvastudioilla. Tuolloin lyhythiuksinen Jones saatiin edellisen vuoden lookkiin laittamalla hänelle perukki. Onneksi Robert Plant ei suostunut samaan kohteluun sillä hänen kesän 1973 ja 74 välissä kuntoon laitetun purukaluston annettiin näkyä elokuvassa.

Led Zeppelin elokuvan voi jakaa kahteen osaan. Toinen ja ehdottomasti se kiinnostavampi osa on kesän 1973 keikka. Vähemmän kiinnosta osa leffasta on biisien välissä olevat bändin jäsenten ja heidän managerin Peter Grantin omat fantasiaosuudet.

Samalla kun konserttinauhat 2007 uudelleenmasteroitiin audiojulkaisuja varten, myös elokuvan ääniraitaa puhdistettiin. Se olikin tarpeen sillä alkuperäisen elokuva-DVD:n ääni oli ärsyttävän tunkkainen. Tätä suurempi lisä oli neljän biisin liittäminen leffan bonuksiin. Tosin näistä kaksi oli jo julkaistu neljä vuotta aiemmin bändin erinomaisessa DVD-paketissa. Celebration Day ja Over The Hills And Far Away sitä vastoin saivat ensi-iltansa 31 vuotta elokuvan jälkeen. Vaikka leffalla on oma lukunsa bändin historiassa, olisin toivonut mielummin pelkän keikkavideon julkaisua. 

Pari sanaa leffajulisteesta. Kun keikka julkaistiin 8 vuotta ensi-illan videokasettina, sen kansikuvaksi otettiin leffassa sävähdyttävä miekka kohtaus. Myöhemmin videokasettien ja DVD-levyjen olivat monenkirjavia kunnes 2007 palattiin variattioon alkuperäisestä leffajulisteesta.

Led Zeppelinin viettäessä 2018 viisikymmenvuotisjuhlaa, Jimmy Page & co toivat markkinoille 400-sivuisen kuvakirjan ja uuden remasteroidut versiot 1972 kiertueelta äänitetystä ja 2003 julkaistusta How The West Was Won livestä sekä samanlaisen kohtelun saaneesta The Song Remains The Same sountrackistä. Tässä yhteydessä elokuva ja livelevy pääsivät ensimmäisen kerran samaan pakettiin, mutta vain meille jotka tuhlasimme reilun sata euroa juhlalaatikkoon, jossa on leffan (DVD) lisäksi sama tupla-CD, sen musa neljällä vinyylilevyllä sekä keikasta tehty uusi monikanavamiksaus (DVD). Mukana on toki myös sama bonus-DVD, joka löytyi 2007 leffan kyljestä sekä printti kansikuvasta ja replika 1977 Japanin kiertueelta. 

Petri Myllylä / 6.4.2020

 

Myönnän heti, etten ole pystynyt katsomaan tätä elokuvaa kuin enintään kaksi kertaa, sillä se on mielestäni erittäin puuduttavaa katseltavaa. Elokuvan tekoon liittyy kuitenkin tarina, jonka tahdon tässä kertoa.

Jokainen Led Zeppelinin jäsen sai toteuttaa filmille oman fantasiakohtauksensa, joka sijoitettiin yleensä pitkän soolon kohdalle. Jimmy Pagen osuus oli lähes puolituntisen Dazed And Confusedin tappavan tylsän kitarasoolon aikana. Page kiipeää siinä vuorelle, ja tapaa sen huipulla vanhan miehen. En ole enää ihan varma, mutta se vanha mies taisi sitten muuttua Pageksi tai jotain muuta "mystistä". 

Jimmy Page on kertonut, että jyrkänne oli huomattavasti jyrkempi ja vaikeampi kavuta kuin miltä valkokankaalla näyttää. Kun hän lopulta oli päässyt huipulle, sanoi ohjaaja: "Voisitteko tehdä sen uudelleen, herra Page?"

Kunpa joku olisi sanonut nuo sanat Pagelle elokuvan koekatselutilanteessa...

Heikki Heino

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit