BBC Sessions / The Complete BBC Sessions
Led Zeppelinin radioyhtiö BBC:lle äänittämät nauhat olivat minulle entuudestaan tuttuja hankkiessani vuonna 1997 niistä kasatun virallisen julkaisun. Muistan olleeni siihen hieman pettynyt, varsinkin vuoden 1971 In Concert -keikan lyhennykseen kahdella biisillä. Reilu vuosikymmen myöhemmin törmäsin virallisen levyn kannen kuvaa hyödyntäneeseen mustakantiseen The Missing BBC Sessions Tracks LP. Vihdoin sain rakennettua täydelliset soittolistat kustakin kuudesta BBC sessiosta.

Led Zeppelin studiolevyjen remasterointien yhteydessä 2012-2015 Jimmy Page masteroi samalla myös BBC-nauhat ja syksyllä 2016 ne julkaistiin vihdoin kokonaisuudessaan. Valitettavasti Jimmy ei nähnyt tarpeelliseksi laittaa biisejä kronologisesti sessio kerrallaan eteneväksi. Mutta tärkeintä että kaikki radiolle tehdyt äänitykset ovat nyt virallisesti saatavilla.

Petri Myllylä

 

Britanniassa oli vuosikymmenien ajan voimassa laki tai sopimus, jonka mukaan kansallinen radioyhtiö BBC ei saanut lähettää päivässä kuin jonkin aivan mitättömän määrän levytettyä musiikkia. Pelättiin nimittäin, että mikäli nuoriso kuulisi levyjen kappaleita radiosta, niin levyt eivät kävisi enää kaupaksi. Jotta BBC pystyi kuitenkin soittamaan suosittujen yhtyeiden musiikkia, se kutsui yhtyeitä studioilleen tekemään BBC:lle radiokäyttöön tarkoitettuja äänityksiä kappaleistaan. Joissakin tapauksissa BBC saattoi myös käydä äänittämässä yhtyeen keikan. Suuri osa äänityksistä on hävinnyt, sillä nauhoja ei juurikaan säästelty. Parin lähetyskerran jälkeen nauhalle saatettiin äänittää jotakin muuta. Samanlainen kierrätys oli käytössä myös kuvanauhojen kohdalla.

BBC:n ammattilaisten äänittämät studio- ja keikkanauhoitukset muodostivat vuosikymmenien ajan yhden suosituimmista bootleglevyjen lähteistä. 1980-luvun alkupuolelta lähtien BBC alkoi lisensoida äänityksiä, ja niitä käytetäänkin nykyään melko yleisesti albumien juhlapainosten bonuskappaleina.

Led Zeppelinin kohdalla Jimmy Page ilmeisesti arveli, että BBC-äänitykset on parempi koota yksiin kansiin. Tupla-cd:n ykköslevyllä kuullaan yksittäisiä studioesityksiä, kakkoslevyllä taas kuullaan Lontoon Paris Theatressa 1.4.1971 äänitettyä live-esiintymistä. Tuolla keikalla kuultiin myös kappaleet Communication Breakdown ja What Is And What Should Never Be, jotka olen kuullut tunnin mittaiselta BBC:n radioasemalevyltä.

Pidän Led Zeppelinin BBC Sessions -levystä monestakin syystä. Yhtenä tärkeimmistä pidän sitä, että sillä kuullaan joitakin kappaleita joita yhtye ei levyttänyt varsinaisille albumeilleen. Toinen syy on se, että tämä levy keskittyy Zeppelinin alkuaikoihin, jolloin yhtye ei vielä ollut muuttunut suuruudenhulluksi jättiläiseksi.

Suosittelen tätä tuplaa kaikille niille, jotka pitävät Zeppelinin neljästä ensimmäisestä albumista. Ensimmäinen levy saattaa kuulostaa hieman turhauttavalta tuttujen kappaleiden toistolta, mutta kakkoslevyn livekeikka on juuri sopivan mittainen osoitus siitä, että Led Zeppelin oli keikoilla todella ammattitaitoinen ja muuntautumiskykyinen yhtye.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit