Bayou Country
CCR:n hitit soivat lapsuudessani 1970-luvulla tiheään naapuruston vanhempien lasten grammareissa. Omassa nuoruudessani 80-luvun alussa bändi kuului musiikkidiggareiden vakiosoittoon. Itse en kuitenkaan bändiin tuolloin tutustunut kovinkaan syvällisesti. Itse tehty C-kasettikokoelma päivittyi myöhemmin kokoelma-CD:hen. Englantilainen prässäys Bayou Countystä ehti täyttää 45 vuotta kun se tuli vinyylihyllyyni 2014. Ja kun vauhtiin oli päästy, ostin saman vuoden jouluna Universalin julkaiseman LP-boxin. Sen virgin vinyl ei kuitenkaan sisällä ajan patinoimaa nostalgiaa, mutta ei myöskään ritinää ja rätinää. Laatuyhtiönä tunnettu Analogue Productions julkaisi samana vuonna levystä oman 200 g painoksen.

Bayou Country ilmestyi tammikuussa 1969, vain puoli vuotta bändin nimeä kantavan esikoislevyn jälkeen. Silti näiden kahden levyn välisenä aikana bändi on kasvanut silmissä, vai olisiko parempi sanoa korvissa. Vuosia ilman suurempaa menestystä kulkeneet muusikot löysivät tällä levyllä oman syvän etelän (vaikka Fogerty onkin californialainen) CCR-soundinsa. Kahden hittibiisin, mississippiläisestä siipiratasaluksesta kertova Proud Maryn ja swamp-klassikon Born On The Bayoun lisäksi levyltä löytyy mahtava 60-luvun groovea sykkivä cover Little Ritchardin Good Golly Miss Mollystä sekä vuoden 1971 livesetin pitkäksi sooloraidaksi kasvanut Keep On Chooglin'.

Myös muut musiikintekijät huomasivat 1969 CCR:n hienot biisit. Ike & Tina Turner ottivat Proud Maryn ohjelmistoonsa ja marraskuussa äänitetty versio löytyy Rolling Stonesin legendaarisen Get Yer Ya-Yas Out! liven 40-vuotis juhlapainoksesta. Pariskunnan pari vuotta myöhemmin biisiä tekemä studioversio nousi Amerikassa isoksi hitiksi, ja siitä lähtien Proud Mary on pysynyt Tina Turnerin keikkasetissä. Seuraavan vuoden alussa rockin kuningas Elvis Presley otti hänkin Proud Maryn settiinsä. Hänen versio löytyy levyltä Elvis On Stage.

Bändin perustamisen 40-vuotisjuhlan kunniaksi uusintajulkaistulla CD:llä on extroina syksyn 1971 Euroopan kiertueella äänitetyt Born On The Bayon ja Proun Mary. Molemmat versiot tulevat eri keikoilta kuin mitä Live In Europe LP:n versiot.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit