Cosmo's Factory
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin itselleni ehkä hiukan yllättäen kolmesta listalle yltäneestä CCCR-levystä parhaimmaksi ja kaikkiaan maailman 262. parhaaksi. Arvio pohjautuu vuonna 2003 Rolling Stone -lehden tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia juuri harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

En tunne ketään kovan luokan CCR-fania, joten en ole joutunut koskaan poikamaiseen väittelyyn siitä mikä bändin seitsemästä studiolevystä on se kaikkein paras. Cosmo's Factory sisältää niin monta hittiä, että sitä olisi vaikea sivuttaa moisessa väittelyssä. Ehkä useat nuoret musadiggarit ovat Suomessakin neljäkymmentä vuotta sitten vääntäneet kättä moisesta turhuudesta. 

Cosmo's Factory on ehdottomasti suositeltava levy bändiin tutustumiseksi. Vaikka en pidä levyn pitkästä avausraidasta Ramble Tamble, kymmenen muuta sen biisiä ovat joko loistavia tai vähintäänkin hyviä. Tarjolla on perus-Creedenceä, boogieta, roketteja ja hienoa poppia. Kolmen singlen materiaalin lisäksi sillä on Elviksen, Roy Orbisonin ja Bo Diddleyn tunnetuksi tekemiä biisejä. B-puolen avaava Up Around The Bend oli nuoruuteni CCR-suosikki ja olinkin yllättynyt että Hanoi Rocks versioi sen. Vuosien saatossa yksitoistaminuuttinen I Heard It Through The Grapevine on nostanut osakkeitaan verrattuna sellaisiin kaksi kolmeminuuttisiin ralleihin kuten Before You Accuse Me, Travelin' Band, Lookin' Out My Back Door ja Who'll Stop The Rain.

Universal julkaisi syksyllä 2014 bändin kaikki studiolevyt yhteen laatikkoon kasattuna. Vaikka omistamissani 60- ja 70-lukujen vinyyleissä on oma autenttisuuden leima, ja vaikka samojen levyjen eri painosten omistaminen ei ehkä ole kovinkaan järkevää, ostin kyseisen laatikon itselleni joululahjaksi. Laatuyhtiönä tunnettu Analogue Productions julkaisi sekin samana vuonna levystä oman hifi-painoksen.

Bändin perustamisen 40-vuotisjuhlan kunniaksi uusintajulkaistulle CD:llä on laitettu extroina Travelin' Bandistä aavistuksen pidempi  versio, yksi syksyllä 1971 äänitetty live sekä kiinnostava versio biisistä Born On The Bayou. Sillä esiintyy kosketinsoittaja Booker T. Jones ja kitaristi Steve Cropper. Toinen samoissa sessioissa äänitetty zipale oli mukana Willyn bonuksien joukossa.

Eppu Normaali nimesi vuonna 1980 ilmestyneen Akun Tehdas -levynsä esikuvansa mukaisesti bändin rumpalin tehtaaksi. Eput myös kuvasivat levynsä kannen idoliensa tapaan. Vuosikymmeniä myöhemmin suomalaisyhtye perusti ihan oikean luovan alan keskittymän, jonka nimeksi tuli Akun Tehdas. John Fogerty istuu kansikuvassa juuri markkinoille tulleen, ja pian klassikoksi nousseen japanilaismoottoripyörän Honda CBR 750 päällä.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit