Mardi Gras
Kuusi upeaa levyä tehnyt bändi ei tainut toipua kitaristi Tom Fogertyn erosta, tai ehkä John Fogerty halusi näyttää bändikavereilleen, rumpali Doug Cliffordille ja basisti Stu Cook, että heistä ei ole biisintekijöiksi. Mardi Gras koostuu nimittäin aiemmista levyistä poiketen bändin kaikkien kolmen jäsenen tekemistä ja laulamista biiseistä. Aiemmin John Fogerty oli hoitanut käytännössä yksin sekä biisien teon, että niiden laulamisen.

Mardi Gras ilmestyi keväällä 1972 ja se sai aikalaisiltaan tylyn tuomion. Tutustuin itse levyyn nuoruudessani 80-luvulla, ja pienen itsensä kiduttamisen uhalla kuuntelin sen vuonna 2012 uudelleen vuosien jälkeen. Bändi oli julkaissut edellisenä kesänä singlen Sweet Hitch-Hiker, joka on tämän levyn ainoa laaturaita. John Fogertyn biiseistä levyn avaava Lookin' For A Reason on kosketinsoitinvetoinen puuduttava country, ja vaikka hänen kolmas biisi Someday Never Comes ei kuulu bändin hitteihin, sen sanoma poikansa hylkäämistä miehistä on valitettavan tyypillinen ja koskettava tarina. 

Doug Cliffordin ja Stu Cookin biisit ovat enimmäkseen valitettavan heikkoja. Cookin Hitch-Hiker-sinkun b-puolella ollut Door To Door on näistä paras ja Cliffordin tekemä, levyn kakkospuolen avaava What Are You Gonna Do? on sekin ihan hyvä albumiraita. Laadukas materiaali taisi olla kortilla sillä levylle äänitettiin coveriksi Ricky Nelsonin vanha hitti Hello Mary Lou.

Ostin kesällä 2014 alkuperäisen amerikkalaisen Mardi Gras LP:n. Universal julkaisi pari kuukautta myöhemmin koko bändin studiotuotannon LP-boxissa. Pienen tuumaustauon jälkeen päätin hankki sen itselleni. Uusi vinyyli soi aivan yhtä hienosti kuin vinyylivanhus. Tosin ilman ritinöitä. Laatuyhtiönä tunnettu Analogue Productions julkaisi samana vuonna levystä oman hifisteille suunnatun painoksen.

Creedencen levy-yhtiö maksoi bändille yhtä tuon aikakauden huonointa provisiota levymyynnistä, ja vasta 2000-luvulla yhtiön omistuksen vaihduttua, bändi on saanut alkuperäistä sopimusta paremmat palkkiot levyjensä myynnistä. Osaksi näistä syistä johtuen bändin jäsenet riitautuivat niin pahoin, että fanien toivomaa reunionia ei ole koskaan saatu aikaiseksi. Nelikko jammaili yhdessä Tom Fogertyn häissä vuonna 1980 ja tämän levyn kolmikko esiintyi kolme vuotta myöhemmin jäsentensä ylioppilaaksi tulemisen 20-vuotiskemuissa, mutta sen jälkeen John Fogerty ei ole suostunut esiintymään vanhojen kamujensa kanssa. Kolmikon (Tom Fogerty oli tuolloin jo kuollut) päästessä Rock 'N' Roll of Fameen vuonna 1993, Fogerty esiintyi yleisölle yhdessä Bruce Springsteenin ja house bändin kanssa.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit