Union Live (video & audio)
Shoreline Amphiteatterissa Californian Mountain View'ssä elokuussa 1991 kuvattu keikka oli pitkään ainoa virallinen julkaisu bändin kiinnostavalta, mutta ristiriitaisen vastaanoton saanneelta kahdeksanmiehiseltä kokoonpanolta. Japanilaiset julkaisivat editoidun (mahdollisesti alkujaan kaapelikanavalle kuvatun) keikan ja julkaisivat sen Union Tour Live nimisenä videokasettina ja 12-tuumaisena laserlevynä (sekä pian myös DVD:nä). Videon 13 biisiä julkaistiin audiona vasta 2011, jolloin myös DVD ilmestyi ensimmäistä kertaa Euroopassa.

Kiertelin työni puolesta Eurooppaa ristiin rastiin kesällä 1991 mutta en sattunut kertaakaan samaan paikkaan Yes'in kiertueen kanssa. Yritin hankkia lippuja Englannista syntymäpäiväkeikaksi 29.6. siinä kuitenkaan onnistumatta. Katsellessani 31 vuotta myöhemmin ensimmäisen kerran audiona hyvinkin tuttua Californiassa, Shoreline Amphiteatheressa kuvattua kaksituntista keikkaa, tunnen iloa että sain vihdoinkin nähdä tämän kiertueella kahteen leiriin ajautuneen poppoon lavalla. Ilolla huomasin että Rick Wakemanin viguttelut Owner Of The Lonely Heartissa tulivat hänen soittamasta langattomasta keytarista, joka kaulallaan hymyilevä mies kiertää myös yleisön keskellä ennen kuin päättää biisin lavan keskellä yhdessä Chris Squiren kanssa tiukasti jammaillen. Muistutan vielä että Wakeman ei ollut bändissä sen uran suurimman hitin aikoihin 80-luvun alussa. Vaikka videokeikkaa ei ole saatavilla kokonaisena, tämä kaksi tuntia riittää minulle todisteeksi että kovin erilaisista taustoista huolimatta kahdeksikko sai aikaiseksi näyttävän show'n jonka musiikillinen anti on laaja.

Kiertueen 30 vuoden muistoksi kasattu fanipaketti Union 30 Live on hengästyttävän laaja. Vihdoinkin Shorelinen keikka on kokonaisena kahdella CD:llä monen muun keikan kanssa. Myös vinyyli faneja hellittiin neljän erivärisen levyn paketilla, jolla on mukana 2014 julkaistulta triplalta puuttuneet raidat, joista Shock To The System ja Lift Me Up tulivat surullisen kuuluisalta Union-levyltä. Myös And You And I, rumpalien duetto soolo, Tony Kaye'n soolo sekä 9015-raita Changes päätyivät vihdoinkin vinyylille. Itse en moiseen jätti pakettiin tarttunut, mutta sen innoittamana hankin super deluxe -combon, josta löytyy Shorline DVD ja 2xCD:n lisäksi bonus-DVD, jolla on kansitrekstien mukaan kaksi bootleg videota. Näistä ensimmäinen on Floridiassa neljä kuukautta aiemmin ammattikalustolla kuvattu kokonainen lähes kolmetuntinen keikka kaikkine sooloineen ym. Bonus-DVD:n toinen keikka tulee kiertueen ensimmäiseltä keikalta huhtikuusta 1991 ja se on kahdella kolmella heiluvalla kameralla kuvattu enkä ainakaan itse jaksanut sitä katsoa. Keikan ääniraita sitä vastoin on nautittava vähintäänkin soundboard tasoa. Lisäksi levyltä löytyy seitsemän 5.1 audioraitaa. 

Petri Myllylä / 03.02.2022


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit