Earthbound
Jotkin levyt saavat legendaarisen maineen syystä tai toisesta. King Crimsonin livelevy Earthbound nautti pitkään tällaisesta legendaarisesta ststuksesta. Syynä oli kuitenkin musiikillisia seikkoja enemmän se, että levyä oli pitkään hankala saada käsiinsä. Kun levystä julkaistiin 30-vuotisjuhlapainos vuonna 2002, ainakin osa tästä legendaarisuudesta hävisi.

Tällä levyllä soittaa King Crimsonin Islands-levyn kokoonpano. Soitto toimii mainiosti, mutta äänitys voisi olla parempi. Levyllä käytetyt äänitykset on tiettävästi tehty suoraan miksauspöydästä kasetille, eikä 1970-luvun alussa studiossa pystytty tekemään äänelle enää juuri mitään. Robert Fripp ei olisi edes halunnut julkaista koko levyä, mutta levy-yhtiössä taidettiin olla eri mieltä. Fripp onnistui kuitenkin estämään lähes täydellisesti uusintapainosten ottamisen, kunnes lopulta myöntyi antamaan levyn uuden, innostuneen kuulijakunnan käsiin osana Crimso-levyjen juhlapainosten sarjaa. Tuolla juhlapainoksella Fripp kertoo kiertueesta, ja vihkoseen on koottu myös kiertueen aikaisia lehtileikkeitä.

Tätä levyä kuunnellessa Frippin - tai mahdollisesti itsensä King Crimsonin - päätös koota aivan uusi King Crimson tuntuu oudolta. Siltä se varmasti tuntui tämän levyn soittajistakin.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit