Red
Kuten levykannesta voi todeta, oli King Crimsonin kokoonpano jälleen muuttunut edellisen julkaisun jälkeen. Mukana olivat enää Robert Fripp, Bill Bruford ja John Wetton. Tosin muutamilla levyn kappaleilla myös David Cross on mukana, mutta hän oli jo hylännyt yhtyeen. Sillä tosin ei ollut enää juurikaan merkitystä, sillä King Crimson ei enää keikkaillut tämän levyn jälkeen.

Red on Crimsonin heavylevy. Tunnelmat ovat synkkiä, ja mittarien voi todellakin kuvitella olleen punaisella levyn äänityksissä. Edellisen levyn tapaan tosin osa kappaleista on hieman päämäärättömiä liveimprovisointeja, joita on hieman studiossa muokattu.

Levyn parhaat kappaleet ovat kuitenkin studioäänityksiä. Avausraita Red on melkein pelottava, kun taas One More Red Nightmare saa hauskaa äänimaustetta Bill Brufordin löytämästä kuluneesta symbaalista. Levyn majesteetillisin kohta on kuitenkin yli kymmenminuuttinen päätöskappale Starless, jonka tunnelmat vaihtelevat puhaltimien ansiosta runollisen rauhallisista lähes kakofoniseen menoon erikoisissa tahtilajeissa.

Suuri yleisö oli näihin aikoihin vähitellen löytämässä King Crimsonin. John Wetton onkin epäillyt, että läpimurron mahdollisuus Yhdysvalloissa alkoi pelottaa Frippiä siinä määrin, että hän päätti hajottaa yhtyeen. Seuraavaa King Crimson -nimellä julkaistua studiolevyä saatiin odottaa seitsemän vuotta.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit