Knebworth (1979) (DVD)
Led Zeppelin palasi kotisaarensa keikkaympyröihin neljän vuoden tauon jälkeen kahdella massiivisella festariesiintymisellä Knebworthissa elokuussa 1979. Bändin manageri Peter Grant ei pitänyt Englannin kiertuetta järkevänä vaihtoehtona ja tiedusteli vanhalta liikekumppaniltaan Freddy Bannisterilta hänen mahdollisuutta järjestää Zeppelinin paluun ympärille festivaali. 

Kaksi vuotta lavoilta pois ollut bändi hankki keikkatuntumaa vain kahdella pienellä Tanskan keikalla ennen astumistaan arviolta noin 200.000 ihmisen eteen elokuun 4. päivänä. Ruosteessa ollut bändi voitti yleisön puolelleen, mutta sittemmin bändin jäsenet ovat ilmituoneet pettymyksensä omaan suoritukseensa. Rolling Stones Mobile äänitti ja TV International kuvasi bändin molemmat keikat ja ne on sittemmin julkaistu useilla bootleg-levyillä , -videoilla ja -DVD:llä joten jokainen bändin innokas fani on saanut ne halutessaan käsiinsä. Itse pidän molempia keikkoja keskinkertaisina enkä yhtään ihmettele että bändi ei julkaissut niitä. 

Bändi esitti molempina iltoina saman pitkän22 biisin setin (vain päätösbiisi Heartbreaker vaihtui Comunication Breakdowniin) joista lopulta vuonna 2003 Jimmy Page valitsi seitsemän esitystä osaksi DVD-julkaisua. In Through the Out Door -levyn 2013/14 deluxe edition tullee sisältämään lisää materiaalia keikalta.

Olen aikanaan omistanut molemmat keikan bootleg-levynä, mutta ne myytyäni olen tyytynyt katsomaan Anttilasta ostamaani (arvatenkin) piraattijulkaisua Live At Knebworth, jolla on noin 3/4 elokuun 4. päivän keikasta. Valitettavasti kumpikaan keikoista ei ole erityisen onnistunut eikä niiden kuuntelu anna samanlaista nautintoa kuin muutamaa vuotta aiemmin taltioidut. Yhdennentoista päivän keikka löytyy kokonaisuudessaan YouTube:sta. 

In Through the Out Dooria ei saatu julkaistua ennen keikkoja, joten kolme vuotta vanha Presence oli keikan aikaan sen "uusin" julkaisu. Setti keskittyy silti bändin sitä edeltäneeseen tuotantoon ja vain Nobody Fault But Mine ja Achilles Last Stand päätyivät settin. Ne molemmat päätyivät myös DVD:lle. Sitä vastoin tulevan levyn maistiaisina esitetyistä kahdesta kappaleesta vain In The Evening mahtui mukaan kuvalevylle. Hot Dog roketti jäi odottamaan mahdollista Led Zeppelin Live In Knebwworth 1979 erikoisjulkaisua.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit