Vital
 

Vital, eli elinvoimainen. Harvoin on yhtyeen live-levyä nimetty yhtä osuvasti. Van Der Graaf, joka oli siis uuden kokoonpanon myötä jättänyt Generatorin nimestään pois, oli vuonna 1978 täynnä virtaa, täynnä elämänpaloa. Vanhana progebändinä se pisti kampoihin punkkia ja uutta aaltoa vastaan, tekemällä musiikkia, jossa oli mukana kenties hieman kumpaakin. Progeen yhdistyi taidemusiikkia ja kaaosta. Peter Hammill ja kumppanit eivät todellakaan olleet mitään jämähtäneitä dinosauruksia, kuten ehkä The Wallin sävellystuskien alla painiskellut Pink Floyd tai kikkailun puolelle musiikissaan mennyt Yes saati popiksi laimentunut ELP. Van Der Graaf oli aina vaan erilainen, se eli ajassa, mutta kärähti jälleen kerran mahdottoman kuumalla liekillä valitettavasti loppuun.

 

Tämä vuonna 2005 julkaistu tupla-CD pitää sisällään kokonaisen Van Der Graaf -keikan. Aikaisemmilta CD-julkaisuilta on puuttunut kappaleita. Se on äänitetty Lontoon kuuluisalla Marquee-klubilla 16. tammikuuta 1978. Setti muodostuu uusista, vasta äänitetyistä ja jopa levyttämättömistä kappaleista, ja vanhemmista VDGG-klassikoista, kuten Killer ja A Plague of Lighthouse Keepers. Levyllä soittavat Graham Smith – viulu, Charles Dickie – sello, piano ja syntetisaattori, David Jackson – saksofoni ja huilu, hän oli lähtenyt bändistä aiemmin, mutta soitti tällä keikalla ikään kuin erikoisvieraana, Nic Potter – basso, pitkästä aikaa yhtyeessä oli basisti, Peter Hammill – laulu, kitara ja piano sekä tietysti rumpali Guy Evans.

 

Lavalla oli siis paljon väkeä ja mökä on sen mukainen. Van Der Graaf kuulostaa säröisen, melkein rupiselta kuulostavan basson ja Jacksonin rääkyvän saksofonin ansiosta erittäin raa'alta. Hammillin kaikkiin mahdollisiin tunnetiloihin menevä laulaminen on miksauksessa sopivan pinnassa. Harvoin on viulu kuulostanut yhtä raivokkaalta ja sello uhkaavalta. Yhtye soittaakin erityisen tiukalla otteella. Sen soitossa on sellaista raivoa ja suoranaista vimmaa jota harvoin kuulee. Näin jälkeen päin voi tietenkin jälkiviisaana sanoa, että yhtye soitti kuin viimeistä päivää, koska niinhän se tekikin. Tämän keikan jälkeen Van Der Graaf Generator esiintyi vasta 2000-luvulla.

Tero Honkasalo


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit