A Grounding In Numbers
 

Van Der Graaf Generator -trion, Peter Hammill, Hugh Banton ja Guy Evans, kolmen vuoden takainen levy Trisector oli täynnä hienoa, surullista, rumaa ja toisaalta koskettavan kaunista musiikkia. Levy oli täysi yllätys niille, kuten minä, jotka epäilivät ettei bändi pystyisi jatkamaan ilman David Jacksonia. Nyt tuntuu siltä, että bändi on uusinut tuon temppunsa.

 

A Grounding In Numbers on Van Der Graaf Generatorin kolmas studio-levy sitten vuoden 2005 reunionin. Äkkiseltään, parin kuuntelukerran jälkeen, se kuulostaa uusista levyistä parhaalta. Tai ainakin Trisector saa siitä pitkässä juoksussa, kun aikaa kuluu ja kuuntelukertoja tulee lisää, kovan kilpakumppanin.

 

Ennen VDGG on tuonut mieleen vain VDGG:n. Onko se sitten hyvä, vai huono asia, mutta nyt levyn tunnelma ja varsinkin sen avausraita Your Time Starts Now tuo jollain tapaa mieleen David Bowien. Tunnelma on samaan aikaan pohdiskeleva, vakava ja arvoituksellinen. Teksteiltään se ei ole teemalevy progemaailman varsinaisessa merkityksessä, vaikka kaikissa sanoituksissa jonkinlaista lukuihin ja elämään liittyvää mietiskelyä onkin. Hammillin tekstit ovat edelleen nokkelia ja joskus hieman pisteleviäkin. Aivan terävintä kynää hän tosin ei ole tällä kertaa käyttänyt.

 

Mitä VDGG:n soundiin tulee, niin onhan se totta, että yhtyeellä oli jo 70-luvulla oma ja omituinen tyylinsä ja soundinsa, se on osin ennallaan, mutta jollain hienolla tapaa muuttunut, uudistunut. Harva yli 40 vuotta vanha bändi kuulostaa tänä päivänä yhtä nykyaikaiselta. Uutta on sekin, että yhtye esittää nyt sen, mihin se ennen tarvitsi vinyylin toisen puolen, kolmessa tai neljässä, korkeintaan viidessä minuutissa. Kappaleita on 13, mittaa levyllä on vain 49 minuuttia.

Ja kyllä, kiekko on saatavana myös vinyylinä.


Tero Honkasalo

 

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit