Aqualung
 

Laitapuolen kulkija istuu puiston penkillä räkä nenästä valuen ja pahat mielessä katselen pikkutyttöjen leikkiä. Aika moinen tapa aloittaa tämän levyn nimikappaleen teksti. Jethro Tullin solisti Ian Anderson on hyvä kuvailemaan erilaisia yhteiskunnan vähempiosaisia. Tällä levyllä hän kirjoittaa nimenomaan noista hylkiöistä ja heidän elämästään. Hahmot ovat sen verran eläväisiä ja tavallisia, että niitä näkee puistoissa ja siltojen alla tänäkin päivänä.

Toisaalta levy kertoo Andersonin suhteesta Jumalaan ja järjestäytyneeseen uskontoon. Voin kuvitella, että levyn ilmestymisen aikoihin vuonna 1971 My Godin ja Hymn 43:n tekstit ovat vetäneet kello viiden teen vanhempien väärään kurkkuun useammankin brittiteinin kodissa. Ja kuinka ollakaan, myös nuo sanoitukset ovat ihan käypää valuuttaa vielä nykyäänkin.

Musiikillisesti Aqualung on voittopuolisesti raskas, mutta monipuolinen kokonaisuus. Riffittely menee esimerkiksi nimikappaleessa suorastaan heviksi. Huilu keventää tunnelmaa. Jo aiemmin mainittujen kappaleiden lisäksi levyltä löytyvät yhä Jethro Tullin live-setistä olevat Cross-Eyed Mary, Up To Me ja tietenkin encorena usein kuultava Locomotive Breath.

1996 remasteroidulla CD:lla on mukavasti bonuksia. Niistä mielenkiintoisin on Lick Your Fingers Clean, joka on äänitetty samaan aikaan levyn kanssa, mutta se ei jostain syystä mahtunut levylle. Andersonin haastattelu on kivaa kuunneltavaa. Jostain syystä mukana on myös kolme varhaisempaa BBC:n tekemää live-äänitystä. Song For Jeffrey on toki hyvä.

Tero Honkasalo


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit