Thick As A Brick




 

0-luvun alku oli teemalevyjen kultaista aikaa. Varsinkin progebändit tuppasivat julkaisemaan moisia enemmän tai vähemmän taiteellisia ja jopa tekotaiteellisia pläjäyksiä. Vuonna 1972 oli Jethro Tullin vuoro. Säveltäjä, solisti, huilisti ja tuohon aikaan myös monia muita soittimia ainakin studiossa soittanut Ian Anderson oli kyllästynyt vastailemaan toimittajien kysymyksiin edellisen vuoden Aqualung-levyn teemasta. Se ei ole konseptilevy ja sillä hyvä.

Anderson päätti, että hän säveltäisi kaikkien teemalevyjen äidin. Thick As A Brick on todellakin moinen. Sillä on vain yksi kappale, joka vetää kaiken kaikella tapaa yli katon. Kaikkea on liioiteltu. Levyllä kuullaan erittäin rikasta valikoimaa erilaisia soittimia. Musiikillisesti teos poukkoilee folkin ja sinfonisen progressiivisen rockin välillä. Sooloja on paljon ja kauniita soittokohtia. Levyn ilmestymisen aikoihin yhtye selitti sanoitusten olevan kahdeksanvuotiaan erittäin fiksun Gerard-nimisen pojan käsialaa. Joillekin toimittajille tuo vitsi meni täydestä totuudesta. Toiset eivät tajunneet musiikin olevan tahallaan yliampuvaa. Anderson sai taas selitellä. Joka tapauksessa fanit pitivät levystä. Konserteissa tämä 44 minuuttinen teos kasvoin välillä jopa 70 minuutin mittaan. Se oli siis todellinen mammutti. Nykyään yhtye soittaa siitä hyvin lyhennettyä tiivistelmää.

 

25th Anniversary Edition CD:llä on bonuksena kappaleen live-versio vuodelta 1978. Se on äänitetty Madison Square Gardenissa, New Yorkissa. Toisena ylimääräisenä on Ian Andersonin, Martin Barren ja Jeffrey Hammond-Hammondin haastattelu.

Tero Honkasalo

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit