Negatron
 

Voivod oli vuonna 1994 Outer Limits -kiertueen jälkeen vaikean paikan edessä. Mitä tehdä kun laulaja oli lähtenyt bändistä? Vakituinen basisti oli häipynyt jo yhtä levyä aikaisemmin. Rumpali Awaylle ja kitaristi Piggylle ei kuitenkaan tullut mieleen luovuttaa. Bändin manageri ehdotti, että he tsekkaisivat kaverin nimeltä Eric Forrest. Hän soittaa bassoa ja laulaa. Kaksi yhden hinnalla. Tarinan mukaan Piggy, Away ja Voivodissa E-Force nimen saanut Forrest jammailivat noin vartin ja homma oli sillä selvä ja varma. Voivod Mach II oli syntynyt.

Oli bändillä toinenkin ongelma. Pari edellistä levyä oli tehty isolle levymerkille. Se ei ollut enää kiinnostunut Voivodin tarjonnasta. Uuden yhtiön löytäminen ei ollut helppoa. Yllättävän monet olivat sitä mieltä, että kolmekymppisinä Away ja Piggy olivat menneen talven lumia. Tuosta negatiivisuudesta syntyi levylle nimi, positiivisten protonien vastakohta Negatron. Teksteiltään levy käsitteli nykyaikaisia tiedejuttuja kuten nanoteknologiaa Nanomanissa ja sitä kuinka ihmisestä voi tulla pikku hiljaa telkkari kappaleessa Bio-TV. Aiheet olivat siis silkkaa, kaikkea epäilevää ja kritisoivaa hi-tech Voivodia.

 

Musiikillisesti Negatron on tavallaan Voivodin paluu juurilleen. Yhtye jätti progeilun sikseen ja keskittyi soittamaan nopeasti, mutta raskaasti ja mahdollisimman vihaisesti. Bändissä oli taas virtaa. Levyn avaavasta murskaavasta Insectistä eteenpäin oli selvää, että Mach II oli hyvin erilainen bändi ulosanniltaan verrattuna edeltäjäänsä. E-Force laulutapa on brutaali. Hän käyttää death metal -murinaa rankan karjumisen ohella. Mutta se toimi. Bändillä oli uudet vaatteet, mutta se oli edelleen Voivod.

 

Tero Honkasalo


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit