Caught in a Mosh: BBC Live in Concert
Pidin Fistful Of Metallista, kun sen ensimmäistä kertaa kuulin. Armed And Dangerous oli astetta isompi juttu. Bändi näytti vielä kovemmalta. Spreading The Disease ja varsinkin sen hitti Madhouse teki minusta intohimoisen Anthrax-fanin. vuonna 1987 meitä oli jo monta. Vuosi oli tärkeä thrash-metallille, mutta erityisesti Anthraxille. Yhtye oli ollut Euroopassa kiertueella jo Spreading The Disease -levyn tiimoilta vuonna 1985. Pari vuotta myöhemmin se soitteli luokkaa isommissa saleissa Metallican lämmittelijänä. Mukana oli myös Metal Church. Metallican Damage, Inc. -kiertueen Euroopan osuus päättyi 13. helmikuuta. Kaksi päivää myöhemmin Anthrax nousi pääesiintyjänä Lontoon Hammersmith Odeonin lavalle. Heitä ennen soittivat Crimson Glory ja Metal Church. BBC oli paikalla ja äänitti keikan. Onneksi.

Tämän Anthrax-liven ensimmäinen levy on tuo legendaarinen Hammersmithin keikka kokonaisuudessaan. Kyllä, mukana on myös Dan Spitzin pitkähkö, ainakin thrash metal -mittapuun mukaan, kitarasoolo. Setti on vielä pitkälti se sama jota yhtye esitti jo edellisellä Euroopan visiitillään. Among the Living -levy oli vasta suunnitteilla. Sen ensimmäinen single I Am The Law sentään kuullaan. Sex Pistols -laina God Save The Queen löytyi Armed And Dangerous -EP:ltä. Sen sijaan Black Sabbathin Sabbath Bloody Sabbathin studioversiota fanien piti odottaa hieman kauemmin. Muistaakseni tuo löytyy Indians-singlen B-puolelta. Ykkös-CD on soundeiltaan parempi.

Kakkoslevyn on äänitetty elokuun 22. Doningtonin Monsters Of Rock -festareilla. Yhtye esiintyi siellä mm. Metallican ja Bon Jovin seurana. Konsertin avaa Among the Living -levyn avaus- ja nimiraita. Oikeastaan tuolta levyltä kuullaan kaikki ne kappaleet jotka ovat yhä edelleen melko säännöllisesti yhtyeen repertuaarissa. Caught in a Mosh oli heti ilmestyessään tukanheiluttajien ja lavalta hyppääjien anthem. I Am The Law ja Indians ovat jokaiselle Anthrax-fanille tuttuja ja tärkeitä kappaleita. Näin ainakin kuvittelen. Ei taida olla keikkaa jolla ei olisi kuultu ainakin toista.

Anthrax näytti 1987 aika lailla eri yhtyeeltä kuin vielä paria vuotta aiemmin. Nahka ja niitit olivat kadonneet ja tilalle olivat tulleet rantapaidat ja -shortsit. Ei tuo menoa haitannut. Päinvastoin, lavalla vauhti sen kuin kiihtyi. Voin kuitenkin kuvitella kuinka brittiläinen ylähuuli kiristyi tiukaksi, kun Anthrax tuli esittämään Monsters Of Rockin encorea. I’m The Man oli yksi ensimmäisistä, jos ei ensimmäinen, metallibändin tekemä rap-kappale. Joey rummutti, Dan soitti kitaraa ja Scott, Charlie ja Frank räppäsivät. Hauskat sanathan tuossa rallissa on, mutta osasivatko metallipäät sitä arvostaa, tiedä häntä. Joka tapauksessa myöhemmin ymmärsivät ja tuon ”hitin” ympärille kasattu EP myi kivasti ja lopulta platinaa. Mutta se on toinen juttu. Doningtonin jälkeen Anthrax meni kotiin, äänitti ja julkaisi Among the Livingin, kasvoi ja palasi Englantiin marraskuussa kuvaamaan Oidivnikufesin-videota.

Tero Honkasalo 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit