Montreux 2010 (DVD & CD)
Gary Mooren kolmas soololevy Corridors of Power  (1982) nosti vikkeläsormisen kitaristin kaikkien hard rock -fanien tietoisuuteen. Seuraavana vuonna hän uudisti bändiään ja äänitti yhden aikakauden kovimmista levyistä Victims of The Futuren. Tuolla levyllä Mooren bändiin UFO:sta siirtynyt Neil Carter palasi kitaristin lähipiiriin vuonna 2009 oltuaan pitkään poissa lavoilta. Osaksi uudelleen startanneen yhteistyön siemenenä Mooren bändin keikkasettiin saatiin pitkästä aikaan sellaisia 80-luvun biisejä kuin Phil Lynnotin tekemä Military Man ja sen sinkku a-puoli, keikan parhaimistoon kuulunut Out In The Fields, vuoden 1987 Wild Frontierin Thunder Rising ja Johnny Boy sekä vuoden 1989 After The War -biisi Blood of Emeralds. Moore ja Carter yhteistyönä syntynyt, mutta valitettavasti tällä keikalla Mooren surkeasti laulama Empty Rooms kuului kesän 2010 rockfestareita kiertäneen bändin ohjelmistoon.

Gary Mooren poismeno vain seitsemän kuukautta Montreux-esiintymisen jälkeen, ja vain viikko ennen suunnitteilla olleen uuden levyn äänitysten alkua tekee tästä videojulkaisusta ensimmäisen hänen kuoleman jälkeen julkaistun. Kyseessä ei kumminkaan ole mikään levy-yhtiön aloittama haudanryöstä vaan julkaisu oli tuotantovaiheessa hyvissä ajoin ennen kitaristin yllättävää kuolemaa, ja Montreux 2010 oli julkaisusuunnitelmissa tälle vuodelle. Se mitä muuta tulevaisuudessa tullaan julkaisemaan on tätä (lokakuussa 2011) kirjoittaessa vielä epävarmaa.

Moore otti kesäkiertueensa 2010 settiin hieman yllättäen kolme julkaisematonta kappaletta. Näistä uusista biiseistä Where Are You Now? on oma suosikkini. Myös kelttiläisiä sävyjä sisältävä Oh Wild One onnistuu hienosti. Nämä uudet kappaleet nostavat huomattavasti tämän julkaisun kiinnostavuutta sillä muuten keikan nostalgiatrippi 80-luvulle kuulostaa hiukan vaisulta. Samoin Garyn pyylevöitynyt ulkomuoto muistuttaa että sydänoireilla ja liikalihavuudella on todistettu valitettava yhteys toisiinsa.

HD-kalustolla kuvattu Blu-ray on kauttaaltaan ehdotonta ykköslaatua. Kuuntelin levyn ensiksi stereona ja sitten DTS-HD masterina. Hyllyssäni on jo laajahko valikoima monikanavalevyjä ja olen oppinut nauttimaan niiden tarjoamasta laajemmasta äänimaisemasta, mutta ei minulla toisaalta ole ollut vaikeuksia kuunnella tätä keikkaa autossa ja työpaikallani mp3 muodossakaan. DVD:n ääniformaatti Dolby digital soi yllättävän räyhäkkäästi. Valitettavasti Eagle ei julkaissut tuotteesta Euroopassa lainkaan DVD/Blu-ray+CD pakettia. Miksi ihmeessä kalliin Blu-rayn ostaja ei saa useiden vinyylijulkaisuiden tapaan mp3-latauskoodia hankkiakseen itselleen (laillisesti) keikan audiomuodossa? Harvalla meistä kun on autossa DVD-soitinta tai kiinnostusta tilata koko keikan mittainen tupla-CD Japanista saakka.

Kuvaformaatin bonuksina on neljä biisiä vuoden 1997 Montreux-keikalta. One Good Reason, Oh Pretty Woman, Still Got The Blues ja Walking By Myself eivät olleet mukana DVD-boxilla The Definitive Montreux Collection joten nyt nämäkin esitykset ovat tarjolla kuvan kera ja laajentavat keikan kuvatarjonnan 10 biisin mittaiseksi. Still Got The Blues oli muuten toinen keikan kappaleista, joka ei aikapulan takia mahtunut mukaan 5CD:n Essential Montreux'ille. Arvatenkin jossakin tulevaisuudessa on se hetki jolloin kaikki Mooren seitsemän Montreux esiintymistä julkaistaan kokonaisuudessaan. Vuoden 2008 keikalta ei ole 2016 mennessä julkaistu yhtään biisiä.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit