Born In The U.S.A.
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 85. parhaaksi. Arvio pohjautuu vuonna 2003 Rolling Stone -lehden tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia juuri harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

Bruce Springsteen äänitti kotonaan tammikuussa 1982 demoja tulevaa E Street Bandin kanssa äänitettävää studiolevyä varten. Demolla olleiden biisien lisäksi bändi äänitti kesään mennessä valtaosan vasta kahden vuoden päästä julkaistavan Born In The USA tulevista kappaleista. Lauluntekijä piti kumminkin alkuperäisen demon tummasta soundista ja hän hylkäsi studioäänitykset julkaistaakseen syksyllä 1982 Nebraska-levyn. 

Born In The USA:ta äänitettiin kahden vuoden aikana useassa otteessa. Lopputulos oli jotakin aivan muuta kuin Brucen edellinen soololevy. Valtavasti radiosoittoa saanneella albumilla bändi kuulostaa raikkaan erilaiselta, joka ei taatusti miellyttänyt kaikkia Brucen aiempia faneja. Kuten ei myöskään se, että useista levyn biiseistä tehtiin mielikuvitukselliset dance/dub/extended/freedom ym. erikoismiksaukset. Tosin ne julkaistiin maxisingleinä, joiden kansissa oli selvät maininnat 12" singlen sisällöstä eikä niiden ostaja näin vahingossa hankkinut niitä itselleen. 

Ennen levyä julkaistu ensimmäinen single, megamenestys Dancing In The Dark sisältää ensimmäistä kertaa Springsteen-albumilla kuultavaa syntetisaattoria. Kaikkiaan levyltä julkaistiin (Amerikassa) peräti seitsemän singleä, joten ei ole ihme että 80-luvulla nuoruuttaa elänneille USA-albumi on kuin ajan kuva. Levyn kappaleista esimerkiksi My Hometown, I'm On Fire, Cover Me ja Glory Days soivat tuolloin koko ajan ja kaikkialla. Itse asiassa bändi oli äänittänyt niin hyviä biisejä, että sinkkujen b-puolille jäi myös vahvoja kappaleita kuten Pink Cadillac, Shut Out The Light, Stand On It, Janey Don't You Lose Your Heart ja Chuck Berry laina, Johnny Bye-Bye. 

Kun Bruce kasasi vuonna 1999 julkaisemattomista kappaleistaan Tracks-kokoelmaa, Born In The USA:n äänityksistä sinne päätyi peräti yksitoista kappaletta. Näistä tosin osa kuten esimerkiksi Frankie on jo 70-luvun tuotantoa. Joka tapauksessa USA:n sessioista on julkaistu virallisesti peräti 29 biisiä. Jos levystä tehdään joskus deluxe edition siitä tullee kaikkine singlemiksauksineen ainakin kolmen levyn mittainen sillä 1982-84 sessioissa äänitetyistä kappaleista ainakin 14 odottaa yhä ensijulkaisuaan.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit