Temple Of The Dog
Temple of the Dog on ehkä tunnetuin grungen monista superkokoonpanoista. Alkuperäisenä ideana oli kunnioittaa Mother Love Bonen edesmenneen solistin Andrew Woodin muistoa. Hän oli ollut Soundgardenin laulajan Chris Cornellin hyvä ystävä ja kämppäkaveri. Purkaakseen suruaan jotenkin Cornell sävelsi pari biisiä jotka ajatteli julkaisevansa tribuuttisinglenä. Hän pyysi äänityssessioihin mukaan Mother Love Bone -miehet Jeff Ament – basso ja Stone Gossard – kitara. Rumpuihin tuli Soundgardenin Matt Cameron ja rytmikitaraa soittamaan Mike McCready Pearl Jamista. Tuossa vaiheessa vielä Mookie Blaylock -nimellä tunnettu Pearl Jam oli löytänyt laulajakseen Eddie Vedderin, joka osallistui myös äänityksiin.

Temple of the Dog on musiikiltaan yksi kauneimmista ja silti vahvimmista tuon ajan grunge-levyistä. Se on kuin puuttuva linkki Mother Love Bonen ja Soundgardenin väliltä. Surusta kummunnut herkkyys, tunteikkuus ja hauraus lyövät sillä kättä voimakkaiden lauluesitysten kanssa. Alun perin singleksi oli ajateltu kappaleita Reach Down ja Say Hello 2 Heaven. Äänitettyään ne, nyt jo jonkinlaiseksi löyhäksi bändiksi muodostunut, ryhmä kaivoi esiin vielä nipun käyttämättömiä biisejä ja jatkoi soittamista. Vähän yli parissa viikossa kasassa oli kymmenen kappaletta. Levy-yhtiön on täytynyt olla innoissaan.

 

Levyn suurimmaksi hitiksi nousi Vedderin ja Cornellin yhdessä laulama Hunger Strike. Vedder lauloi matalamman osuuden ja Cornell korkeamman. Heidän äänensä sopivat yhteen upeasti. Kappaleesta tehtiin myös video. Pushin Forward Back oli toinen neljästä kappaleesta jolla Vedder lauloi. Toki levyllä kuullaan hienoja kitaraosuuksiakin, mutta nimenomaan Eddien taustalaulut tekevät lauluosuuksista erityiset ja levystä niin ainutlaatuisen. Myöhemmin samana vuonna tuota tunteen paloa kuultiin Pearl Jamin debyyttilevyllä Ten.

Kun Temple of the Dog julkaistiin vuoden 1991 huhtikuussa, se myi Yhdysvalloissa noin 70 000 kappaletta. Levyä pidettiin hyvänä, mutta se ei noussut listoille. Soundgarden Badmotorfingerin ja Pearl Jamin Tenin ilmestymisen jälkeen levy pukattiin uudelleen markkinoille varustettuna tarralla featuring members of Soundgarden and Pearl Jam. Pian myynti ylitti miljoonan pelkästään USA:ssa. Flanellipaidat olivat suositumpia kuin koskaan.

 

Tero Honkasalo


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit