The River
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 247. parhaaksi. Arvio pohjautuu vuonna 2003 Rolling Stone -lehden tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia juuri harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

Bruce Springsteen äänitti loppukesällä 1979 tulevaa viidettä albumiaan. Vaikka E Street Band oli äänittänyt 28 biisiä (ja hylännyt 18), The Boss oli kasaamassa uusista lauluistaan kymmenen kappaleen mittaista yhden levyn pakettia. Suunnitellun The Ties That Bind -levyn nimikappale syntyi edellisen levyn äänitysten jälkeen ja sitä soitettiin 1978 kiertueella. Koeprässäykseen asti edenneen levyn yhdeksän muuta kappaletta olivat uusia. Bruce ei ollut kuitenkaan valmis julkaisemaan The Ties That Bind nimen saanutta levyä koska ei pitänyt sitä temaattisesti riittävän yhtenäisenä. Levyn biiseistä Cindy, Loose Ends ja Be True eivät lopulta päätyneet The Riverille. Dokumenttielokuvassa Bruce kysyy itseltään samaa mitä moni fanikin on miettinyt eli miksi ihmeessä ne tippuivat pois The Riveriltä. Niistä jälkimmäinen tosin julkaistiin Fade Away -singlen B-puolella. Loose Ends julkaistiin 1998 harvinaisuudet kokoelmalla Tracks mutta Cindy näki päivänvalon virallisesti vasta 2015 kun The River sai massiivisen 35-vuotisjulkaisun (4CD + 3 DVD/2 Blu-ray).

Bändi palasi studioon helmikuussa 1980. Useat Brucen uudet biisit olivat The Riverin kaltaisia tummempia ja sanoituksiltaan astetta vakavampia lauluja. Pitkän ja kalliin levytysprosessin aikana Bruce äänitti kotonaan 95 biisiä ja bändi demosi peräti 104 biisiä. Edellisen levyn tavoin myös studiossa äänitettiin reilusti materiaalia, joten päätös laajentaa levy tuplaksi oli ymmärrettävä ja ehdottomasti oikea ratkaisu. Lisätila tarkoitti että useampi Darkness Of The Edge Of The Town sessioista ylijäänyt biisi (joista osaa soitettiin vuoden 1978 kiertueella) päätyi The Riverille. Näistä kaksi Independence Day ja Point Blank kuuluvat omien River-suosikeiden joukkoon.

The River oli ilmestyessään välitön myyntimenestys. Sen ehdoton hittibiisi Hungry Hearts soi sen verran paljon Suomen yleisradion radio-ohjelmissa että "The Boss" tuli tutuksi myös itselleni. Brucen työväenluokkaiset realismia, mutta amerikkalaiseen tapaan myös tulevaisuuden uskoa ja toivoa pursuvat kappaleet osuivat lauluntekijän kotimaan taloustaantumassa kamppaileen yleisön tajuntaan. Yhä edelleen tämä listaykköseksi noussut albumi on yksi miehen menestyneimmistä. Aina menestys ja laatu ei kulje käsi kädessä. The River on kumminkin yksi harvoista kauttaaltaan loistavista tuplalevyistä. 

Ennen levyn julkaisua ilmestyneen Hungry Hearts singlen kääntöpuolella ollut Held Up Without a Gun taisi tippua LP:ltä aivan viime tingassa sillä se on painettu levypussin biisilistaan. Sessioissa äänitetty Be True julkaistiin 1981 ja ehdottomasti The Riverille sopinut Roulette 1987, mutta sen jälkeen julkaisematonta materiaalia saatiin odottaa aina 1998 Tracks-boxin julkaisuun saakka. Siltä löytyy 10 sessioissa äänitettyä biisiä, joista tosin Bring On The Night äänitettiin alkujaan jo 1977 Darknessille. Mainitulle 35-v boxilla on näiden lisäksi kaksitoista aiemmin julkaisematonta River-sessioiden biisiä.

Vaikka bändi oli äänittänyt sessioissa reilusti yli 50 biisiä, The River ei olisi ollut sen onnistuneempi vaikka sitä olisi kasvatettu kolmois-LP:ksi. Päinvastoin, tällaisenaan 83 minuuttinen levy on juuri oikean mittainen ja ehyt kokonaisuus. Boxin River Outtakes -CD:n 22 biisin kuuntelu on antoisaa, mutta ei niistä montakaan haluaisi kuulla Riverillä.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit