Live: The 1971 Tour
Grand Funk Railroad oli huikeista levymyynnistä huolimatta ehdottomasti livebändi. Vaikka heidän ensimmäinen konserttijulkaisu Live Album on äänitysteknisesti lähes bootlegtason julkaisu, bändi kuulostaa sillä tyrmistyttävän hienolta, rajulta ja konstailemattomalta. Vaikka Grand Funkin studiolevyjen taso laski Live Albumin jälkeen, heidän 1975 julkaisema toinen livelevy on sekin laatujulkaisu.

Grand Funk oli keväällä 1971 Amerikan parhaiten menestyviä bändejä. Sen manageri laskelmoi bändin suosion niin suureksi että uskoi sen myyvän New Yorkin kuuluisan Shea Stadiumin täyteen. Moisesta The Beatles tason spektaakkelista päätettiin tehdä myös konserttivideo, kiertuedokumentti ja mahdollisesti myös uusi livelevy. Kesän jälkeen bändin ja sen manageri/tuottajan välit kuitenkin tulehtuivat (johtaen oikeustaisteluun) ja nauhat saivat valitettavasti odottaa julkaisua yli 30 vuotta. Grand Funk Railroad sai Shea-keikasta paljon julkisuutta ja esimerkiksi Englannissa New Music Express hehkutti bändiä syyskuun numerossaan. Lehden mielestä bändi oli Led Zeppelinin suurin uhka, mutta Jimmy Page ei tunnustanut tietävän bändistä juuri mitään ja Shean keikasta hän totesi vain kuulleen lämppärin, Pagen maamiesten Humble Pien saanneen pääesiintyjää paremman vastaanoton.

Kun tuottaja David K. Tedds lopulta vuonna 2001 ryhtyi tämän levyn tekoon, hän huomasi alkuperäistä leffaprojektia varten äänitettyjen kevään Detroitin ja Chicagon keikkojen olevan parempia kuin kesän pääkeikan. Suunniteltu Live At Shea Stadium CD sai näin siirtyä tulevaisuuteen ja yhteistyössä bändin ja levy-yhtiön kanssa päädyttiin neljältä keikalta koostetun liven julkaisuun.

Vaikka bändin edellisen liven äänityksistä on ehtinyt kulua tämän levyn varhaisimpiin nauhoihin vaivaiset 10 kuukautta, on vuoden 1971  setti muuttunut niin paljon, että tämä levy ei toista kuin puolet Live Albumin raidoista. Viidestä "uudesta" raidasta kolme (I'm Your Captain, Hooked On Love ja Get It Together) tulevat Closer To Home -levyltä, yksi uudelta Survival-levyltä, jonka sessioista ylijäänyt Footstopin' Music julkaistiin kiertueen jälkeen purkitetulla E Pluribus Funk. Suosittelen tämän levyn hankintaa vaikka lukijalla olisi jo hyllyssään Live Album sillä bändin alkuperäinen trio oli kesällä 1971 tulikuuma. Esimerkiksi Rollareiden Gimme Shelter on niin vakuuttava, että se saa aivan uuden ilmeen Michiganista tulleen bändin käsittelyssä.

Kiertueella soitetuista biiseistä Mark Says Alright ei mahtunut mukaan 79 minuuttiselle CD:lle. Se löytyy remasteroidulta E Pluribus Funkilta. Kaksitoista vuotta CD:n julkaisun jälkeen levy ilmestyi Euroopassa 2LP:nä. Valitettavasti Music On Vinyl ei hoksannut lisensoida puuttuvaa kappaletta ja liittää sitä levyn bonukseksi. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit