MSG: Assault Attack
Uusiutuneen MSG:n vahva levy jäi bändin viimeiseksi todella hyväksi albumiksi. Michael Schenker oli houkutellut bändiinsä rumpali Cozy Powell'in entisen Rainbow-kaverin Graham Bonnetin. Tosin pian albumin demovaiheen (bootlegista pikkukuva) jälkeen Cozy karkasi David Coverdalen bändiin korvaten Whitesnakessa pari vuotta viihtyneen Ian Paicen. Tarinan mukaan Coverdale olisi lähestynyt tuntemaansa Cozya kysyen sekä häntä että Schenkeriä bändiinsä. Legendan mukaan Michael oli pitänyt ideaa hyvänä kunhan Coverdale olisi ollut se bändiä vaihtava muusikko. Totuus voi toki olla myös päinvastainen.

Uusiutunut bändi äänitti kokoonpanon ainoaksi jäänneen albumin pohjois-Ranskassa Chateau d'Herouvillessä, missä tuottaja Martin Birch oli äänittänyt viisi vuotta aiemmin Rainbow'n Long Live Rock 'n' Rollin. Assault Attackin kappaleet ovat selvästi bändin aiempaa materiaalia popimpia. Varsinkin sinkkuna julkaistu Dancer ja sen perään kuultava A-puolen viimeinen biisi Samurai ovat kevyttä tavaraa. Tämä ei kuitenkaan ainakaan minua haittaa, ja pidin tästä levystä sen ilmestymisen aikohin todella paljon. Omia suosikkejani levyltä ovat keikkasettiin päätyneiden Desert Songin ja Rock You To The Groundin lisäksi levyn nimikappale.

Taisin kuunnella Assault Attackia nuoruudessani liian paljon koska vietyäni vinyylin divariin, pärjäsin seuraavat reilun kaksikymmentä vuotta kuuntelematta sitä kertaakaan. Levy palasi hyllyyni 2009 kun remasteroitu CD vihdoin julkaistiin myös Euroopassa. Sen bonuksena on Dancer-sinkun b-puoli Girl From Uptown. Ympyrä sulkeutui pari vuotta myöhemmin kun löysin saksalaisesta divarista levyn amerikkalaisen promokäyttöön leimatun vinyylin. Pari vuotta myöhemmin vastaan tuli Englannissa julkaistu kuvalevy, ja siitä tuli kokoelmani kolmas ja viimeinen Assault Attack. 

Bändi hajosi ennen levyn lokakuun julkaisua joka taatusti osaltaan vaikutti sen menestymättömyyteen. Schenker ei ole myöhemminkään juuri palannut levyn materiaaliin, mutta Graham Bonnetin soolokeikoilla niitä kuulee sitäkin enemmän. Tarkan markan ihmisille vinkiksi että bändin koko studiotuotanto ja enin osa livejulkaisuista löytyy edulliselta viiden CD:n The Chysalis Years -boxilta. Sillä on mukana myös mainitsemani harvinainen singlen kääntöpuoli.

Petri Myllylä

 

Assault Attack on MSG:n ainoa levy, jolla Graham Bonnet on laulajana. Cozy Powell oli lähtenyt, ja tällä albumilla basisti Chris Glenin kaverina komppiryhmässä on jo The Sensational Alex Harvey Bandista tuttu Ted McKenna. Käsittääkseni tämä on Bonnetin uran ainoa levy, jolla hän on toiminut kappaleiden pääasiallisena sanoittajana.

Levy itsessään seuraa musiikillisesti pitkälti samoja uria mitä MSG:n aiemmatkin levyt olivat kulkeneet. Michael Schenker on vanhan koulukunnan kitaristi, joten kappaleet perustuvat useimmiten mukavasti toimiville kitarariffeille. Schenkerillä on selvästi korvaa melodioille, kuten esimerkiksi tarttuva, ehkä hieman turhankin popahtava Dancer osoittaa. Raskaamman rockin ystäviä tyydyttävät enemmän Samurai ja Desert Song, sekä blues-rocktyylinen Rock You To The Ground.

Graham Bonnetin ura MSG:ssä jäi lyhyeksi keikoilla sattuneiden "kommellusten" vuoksi, joista kitaristi ei oikein tykännyt. Tämän jäi Schenkerin osalta pitkäksi aikaa viimeiseksi studiolevyksi, jolla asiat pysyivät hallinnassa.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit