Undead
Undead oli ensimmäinen todellinen kosketukseni Ten Years Afteriin sen jälkeen kun nuoruudessani olin kuunnellut bändin letkeää bluesiin perustuvaa jamitusta erään muusikkokaverini luona. Ensitutustumisen ja perusteellisemman kuuntelun väliin mahtui peräti 25 vuotta. 

Alkuperäinen LP:n ykköspuolella on kaksi jazzia. Vaikka näistä ensimmäinen Alvin Leen I May Be Wrong, But I Won't Be Wrong Always startaa albumin hienosti, sen perään tuleva mieletön versio vanhasta Woodchopper's Ballista on kumminkin näistä se herkullisempi pala. Jälkimmäinen sopii erinomaisesti myös kaikille niille rock-faneille, jotka ovat päättäneet etteivät koskaan kuuntele jazzia. Edellisenä vuonna singlenä julkaistu, hidas blues Spider In My Web avaa kakkospuolen. Minusta se on yksi bändin tylsimmistä biiseistä, mutta valitettavasti se ei ole levyn heikoin raita sillä jazzstandardin Summertimen ympärille rakennettu Rik Leen rumpusoolo on booooring. Onneksi levyn päättävä, myöhemmin studiossa äänitetty ja singlenä menestynyt I'm Going Home onnistuu kääntämään levyn yleisilmeen plussan puolelle. Bändin versio kyseisestä biisistä oli alkuperäisen Woodstock tripla-LP:n yksi hienoimmista hetkistä.

Decca ei unohtanut tekemäänsä nauhoitusta sillä se julkaisi Crossroads'in vuonna 1972 kokoelmalevyllä Alvin Lee And Company. Vuoden 2002 uusintajulkaisuun oli kuitenkin tarjota kolme aiemmin julkaisematonta. Uusi masterointi sekä autenttiseen järjestykseen laitettu settilista tarjoaa fanille selvästi enemmän vastinetta rahoille. Nyt mukana on kaksi esikoislevyn parasta biisiä, Willie Dixon -klassikkoa Spoonful ja Al Kooperin I Can't Keep From Crying sekä Rock Your Mama. Kaikki neljä bonus raitaa onnistuvat nostamaan levyn tasoa. Omistin levyn CD:nä 17 vuotta kunnes vaihdoin sen 2014 prässättyyn tuplavinyyliin.

Sundazed julkaisi levystä 2017 ensimmäisen mono vinyylin sitten vuoden 1968. Itselläni on useita 60-luvun rock-levyjä monona, mutta alkuperäisen levyn viiden biisin kokonaisuus ei riitä syyksi uuden LP:n hankintaan. Varsinkin kun hyllyssä jo on laajempi painos.

Petri Myllylä / 3.4.2019


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit