Living Proof
Olen diggaillut nuoresta lähtien Muddy Watersia ja tiesin jo tuolloin Buddy Guy työskennelleen hänen kanssaan (Chess-lafkassa), mutta silti vasta 90-luvun lopulla ostin Buddyn livelevyn Real Dealin. Tämä Living Proof oli ilmestyessään 2012 vasta toinen fyysinen Guy-levy hyllyssäni. Ja ensimmäinen vinyyli. Pian sen ostettuani ja siihen ihastuttuani ostin itselleni paljon kitaristin aiempaa tuotantoa.

Buddy Guy ei ole koskaan nauttinut samanlaista sädekehää päänsä päälle kuin Muddy Waters tai B.B. King, mutta hänen rooli on ollut muuttaa bluesia ja erityisesti kitaransoittoa tyyliin, joka kuuluu tänään kaikessa kitaraorientoituneessa rockissa. Tällä levyllä sen kuulee erinomaisen hyvin sillä se kuulostaa samanaikaisesti hyvin nykyaikaiselta, mutta samalla tutulta vuosikymmenien takaa. Aiempien albumien tapaan myös Living Proofilla on mukana vierailevia tähtiä. BB Kingin kanssa duetoitu Stay Around A Little Longerista tehtiin myös YouTubeen video. Toinen levyn vierailija on vanha tuttu Carlos Santana. Vaikka molemmat herrat tuovat oman värinsä levylle, Buddy Guy pärjää hyvin oman bändinsä kanssa.

Albumin starttaava 74 Years Young kertoo paljon Buddysta. Mies elää terveellistä elämää arvostaen puhtaita ja lähellä kasvatettuja vihanneksia ja hedelmiä. Lähipiirilleen mies kokkaa terveysruokaa ja sen vaikutukset myös näkyvät herran sutjakkaassa olemuksessa. Vaikka Living Proof onkin useiden biisiensä osalta omaelämänkerrallinen (mies kirjoitti sen kanssa rinnakkain elämänkertaansa) ei se katso pelkästään taakse päin. Kannen hymyilevällä kitaristilla on edessään vielä paljon hyviä vuosia.  Kaksi vuotta myöhemmin hän vastaanotti presidentti Barak Obamalta Valkoisessa Talossa Kennedy Centerin elämäntyödiplomin (yhdessä Led Zeppelinin kanssa).

Kaksi vuotta tämän levyn hankinnan jälkeen kuulemani Coba Cabana LP (vuodelta 1963) todistaa Guy'n olleen valovuosia aikaansa edellä. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit