The Inner Mounting Flame
Tämän levyn remasteroitu painos ilmestyi vuonna 1998. Muutama vuosi myöhemmin löysin sen Anttilan alennuslaarista ja päätin uskaltautua kuuntelemaan vihdoinkin sitä. Olin sitä ennen tutustunut jazzlegenda Miles Davisin sähköisen aikakauden fuusiolevyihin, joilla myös tämän bändin taiteellinen johtaja ja esikoislevyn kaikkien biisien säveltäjä, kitaristi John McLaughlin sekä bändin rumpali Billy Cobhamin soittivat. Lisäksi olin tutustunut Cobhamin ja bändin kosketinsoittajan Jan Hammarin sooloihin.

The Inner Mounting Flame ei ole jazz-fusionin ensimmäinen levy, tuskin edes genren paras levy, mutta silti se hämmentää yhä 40 vuotta ilmestymisensä jälkeen. Omistettuani levyn nyt reilut 10 vuotta, huomaan palaavani siihen ja sen seuraajaan uudestaan ja uudestaan. Mutta en viikottain, enkä edes vuosittain. Kuuntelukertojen väli lienee noin pari vuotta. Joulukuussa 2011 oli taas aika ottaa levyt autoon ja ihastalle viiden soittajan huimaa taitoa ja bändin tiukkuutta.

Kuuntelen enimmäkseen bluesia, heavy rockia tai laajemmin ilmaistuna bluespohjaista raskasta rokkia. Tämä ja sitä seurannut Birds of Fire toimivat yhdessä Cobhamin Spectrumin kanssa hyppynä tuntemattomille vesille. Nämä levyt kuulostavat kerta toisen jälkeen ilmiömäiseltä musisoinnilta.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit