Birds Of Fire
Jan Hammer oli yksi ensimmäisiä syntetisaattoria käyttäviä kosketinsoittajia ja tällä kakkoslevyllä hänen soittimensa soundit ovat levyn ilmestymisen aikoihin olleet taatusti täysin käsittämättömiä ja uusia. Nykyään samoja soudeja saa irti halpakännyköistä, mutta levyn kuuntelu antaa joka kerta uutta mietittävää kun yrittää erottaa kitaraa ja koskettimia toisistaan.

Oma musiikkiharrastukseni syttyi teininä 1970-luvun lopulla analogisen aikakauden loppupuolella. Melko pian sen jälkeen LP-levyjen takakansissa alkoi näkyä sanat "digital recording". Muutama vuosi myöhemmin levyt vaihtuivat digitaaliin. Innostuin uudesta aikakaudesta valtavasti ja alle kaksikymppisenä ensimmäisten joukossa hankin CD-soittimen. Tuosta ajasta on nyt kulunut jo 35 vuotta.

Tätä kirjoittaessani kuuntelen vinyylilevyltä analogisesti äänitettyä musiikkia, jonka 1992 perustettu saksainen Speakers Corner Records on uusintaprässännyt alkuperäisistä analogisista masternauhoista. Yhtiö perustettiin silloin kun LP-levyt katosivat ja itse monien muiden idioottien tavoin myin omani. Nyt, 55-vuotiaana tuntuu hienolta että joillakin on ollut uskoa analogiseen ääneen, ja että he ovat vaalineet sen valmistamisen taitoa. Vaikka se toki on heille bisnestä se tuntuu silti lähes kulttuurityöltä. Laadukkaasti masteroitu musiikki prässättynä paksulle vinyylille, joka on vahvassa levypussissa laadukkaan levykotelon sisällä lämmttää aivan kuten nähdessänijokin aika sitten arvatenkin suurella vaivalla entisöidyn vuoden 1968 Ford Mustangin.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit