The Outer Limits
 

Vuonna 1991 ilmestyneen Angel Ratin piti olla Voivodin läpimurtolevy valtavirtaa. Levyn joistakin kappaleista oli tehty jopa radiolle sopivia miksauksia. Voivodille tyypilliseen tapaan, jos jotain voi mennä pieleen, menee kanssa. Ensin yhtyeen basisti Jean-Yves Theriault, eli Blacky, jätti bändin. Sitten bändin levy-yhtiö Mechanic riitautui emofirmansa MCA:n kanssa sillä seurauksella, että Angel Ratia ei jaeltu juuri lainkaan. Ilman jakelua ja markkinointia juuri mitään ei voi myydä. Angel Ratista tuli keräilyharvinaisuus. Voivod ei antanut silti periksi.

 

Vielä Angel Ratilla juuri ja suuri sinnitellyt progekipinä leimahti The Outer Limitsillä kunnon roihuun. Voivod hylkäsi metallivaikutteensa lähes kokonaan ja keskittyi kirjoittamaan vanhanaikaista progressiivista rockia. Edellisellä levyllä alkanut groove oli ennallaan. Soundimaailma oli ehkä entistä hieman kiltimpi. Kappaleiden tekstit kulkivat ulkoavaruudessa ja vieläkin kauempana. Levy oli aikamoista scifiä sekä musiikiltaan että teksteiltään. Levyn keskeinen mammuttiteos on 17-minuuttinen Jack Luminous, joka kertoo ulkoavaruuden hahmosta, joka tulee presidentin ominaisuudessa pelastamaan maapalloa väistämättömältä tuholta. Kuin vanhoissa kansantaruissa konsanaan, kuten vaikkapa Swamp Thingissä, maan ihmiset eivät katso hyvällä tulijaa, joka onnistuu onnekseen pakenemaan pelastamaan jotain toista planeettaa.

 

Mielestäni The Outer Limits on erittäin hyvä levy, muttei ehkä ihan Voivodia. Voi olla että bändi itsekin koki ettei heidän viimeinen tuotoksensa ollut ihan heitä itseään. Läpimurto jäi saavuttamatta. Bändin solisti Denis Bélanger, eli Snake, sai tarpeekseen ja jätti bändin. Michel Langevin ja Denis D'Amour jatkoivat Voivodin tarinaa Eric Forrestin, eli E-Forcen kanssa vuoden 1995 Negatronilla. Bändi palasi juurilleen metallin pariin.

Tero Honkasalo


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit