UFO: Strangers In The Night
Mikäli diggailet kitaristi Michael Schenkeriä ja haluat tutustua hänen 70-luvun UFO-tuotantoon, tämä lokakuussa 1978 äänitetty live summaa hyvin tuon aikakauden parhaat biisit. Bändi oli keikkaillut 1974 lähtien Amerikassa kasvattaen jatkuvasti suosiotaan. Sen ihailijoiden joukkoon kuului esimerkiksi erään heitä lämmitelleen californialaisbändin Hollannissa syntynyt kitaristi. 

Itse hankin alkuperäisen tuplavinyylin vuonna 1982 innostuttuani sitä ennen Michael Schenker Groupin vastaavasta. Saatuani digipureman, myin vinyylin pois ja hankin sen ensimmäisen CD-version. EMI laajensi alkuperäistä 13 biisin (joista vain 11 oli oikeasti livevetoja) julkaisua kahdelle lisäbiisillä vuonna 1999. En edelleenkään ymmärrä miksi tuottaja Ron Nevison laittoi levylle yleisöäänillä kuorrutetut studioraidat Mother Mary ja This Kids sillä ne eivät kuuluneet vuoden 1978 kiertueen settiin. Sitä vastoin setissä on kaikki viiden viimeisen levyn hitit kuten Rock Bottom, Light Out, Doctor Doctor ja uusin Only You Can Rock Me. 

Olen lukenut että bändin hajoamiseen vaikutti se, että Schenker olisi halunnut äänittää studiossa uudelleen osan sooloistaan, mutta bändi ja tuottaja eivät pitäneet ajatuksesta. Siitä huolimatta lienee todennäköistä ettei tämäkään klassikkolive ole 100% konserttiäänitys. 

UFO äänitti ainakin viisi Michael Schenkerin viimeistä keikkaa varmistaakseen riittävän materiaalin tälle livelle. Siksi tuntuu käsittämättömältä ettei 2014 mennessä ole julkaistu levyä, jolla olisi yksi kokonainen keikka. Syynä lienee se että 1978 setin 15 biisiä ei mahdu yhdelle CD:lle. Vuonna 2009 julkaistun Official Bootleg Box Set 1975-1982 sisältämä Clevelandin keikka antaa kuitenkin Stranger In The Nightia autenttiisemman kuvan aidosta vuoden 1978 konsertista. Itselleni siitä on tullut se UFO-live, joka kaikista mieluiten kuuntelen. Siltä löytyvät myös keikan avanneet uuden Obsession-levyn Hot And Ready, Pack It Up And Go ja Cherry sekä live-singlen Doctor Doctorin b-puoli On With The Action.

Hankkimani alkuperäinen amerikkalainen Strangers In The Night 2LP soi kuunteluhuoneessani suhteellisen harvoin. Olisin valmis vaihtamaan sen välittömästi kolmen levyn versioon, jolle saataisiin mukaan puuttuvat neljä biisiä ja poistettua kaksi studiobiisiä. Kaikkien äänitettyjen 1978 keikkojen The Complete Strangers In The Night -boxi olisi bändin Schenkerin aikakauteen innostuneelle fanille unelmien täyttymys.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit