A Man And The Blues
Tuottaja Willie Dixonin palattua 1960 Chess Records'iin hän toi mukanaan Cobra-yhtiössä pari singleä julkaisseen Buddy Guyn. Chess käytti Buddya yhtiönsä suurempien tähtien studiosessioissa, mutta he eivät oikein koskaan tajunneet kuinka hoitaa miehen soolouraa. Yhtiö julkaisi mieheltä paljon vain kohtalaisen hyvin menestyneitä soolosinglejä.

Klassiseen musiikkiin erikoistunut Vanguard Records laajensi 60-luvun puolessa välissä julkaisutoimintaansa folk- ja blues-musiikkiin ja tämä koitui Buddy Guyn pelastukseksi. Vuosien työ Chicagon suurmiesten taustalla auttoi häntä esikoislevyn soittajien kasaamisessa. Studiossa ollut porukka oli kaupungin parhaimmistoa joten ainakaan siitä ei lopputulos ollut kiinni.

Tutustuin A Man And The Blues -albumiin kesällä 2012 sen jälkeen kun olin muutaman vuoden ajan intensiivisesti diggaillut Byddyn uudempaa tuotantoa. Guy ei onnistunut 60-luvulla luomaan itselleen vahvaa sooloidentiteettiä vaan hän jäi 50-luvulla huipulle nousseiden suuruuksien kuten Muddy Watersin, B.B. Kingin ja John Lee Hookersin varjoon. Tämä levy ja uusi levy-yhtiö olivat varmasti miehelle se suuri mahdollisuus. Vanguard tajusi jazz-yhtiönä myös albumikokonaisuuden rockin ja bluesin tärkeimpänä julkaisumuotona. Man And The Blues on taatusti ollut tärkeä julkaisu sekä Buddylle että hänen yhtiölleen. Siksi tuntuu hiukan kurjalta sanoa että se kuulostaa minusta liian varovaiselta ja turhan vanhakantaiselta haastaakseen aidosti sellaiset uudet kitarasankarit kuin Jimi Hendrix ja Eric Clapton. Vaikka en ole vuosikymmeniä bluesia harrastanut, väitän levyä liian b.b.kingmäiseksi. 

Yksi albumin parhaista biiseistä, Mary Had A Little Lamb löytyy YouTubesta yhdessä hänen 1964 singlenä julkaistun My Time After Whilen kanssa. Lavalla soittavat myöhemmin Hendrix'in kanssa soittanut nuori rumpali Buddy Miles ja pian soolouralle siirtyvä Cream-basisti Jack Bruce. Bruce oli soittanut Guyn helmi-maaliskuun 1969 Englannin kiertueen kokoonpanossa. Heidän TV:ssä esittämä Stormy Monday löytyy täältä.

Buddyn kolme Vanguard-levyä löytyvät muutaman extran kera tupla-CD:ltä The Complete Vanguard Recordings. Biisit Poison Ivy ja You Got A Hold In Your Soul eivät välttämättä kuitenkaan olla kansilehden väitteistä huolimatta tämän levyn sessioista vaan mahdollisesti toteutumatta jääneen neljännen Vanguard-levyn materiaalia.

Petri Myllylä / 24.2.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit